Az Egyesült Államok atomfegyver nélküli világot szeretne, de ezt csak a távolabbi jövőben lehet elérni – jelentette ki a cseh fővárosban Barack Obama. Az amerikai elnök a prágai várban tartott nagygyűlésen utalt arra, hogy megegyezett Medvegyev orosz államfővel: felújítják a megállapodást a nukleáris támadó fegyverek korlátozásáról, amely idén járna le.

Az amerikai elnök európai körútja során először mondott nyilvános beszédet több tízezer ember előtt a prágai várban. Itt arról beszélt, hogy atomfegyverektől mentes világot szeretne. Azt mondta, az Egyesült Államok konkrét lépéseket is tesz az ügyben, hogy ezt a célt elérje. Először is csatlakozik az atomkísérletek tilalma elleni egyezményhez. Egyébként az Egyesült Államok 1992 óta nem végzett nukleáris teszteket. Az amerikai elnök hangsúlyozta: a hidegháborúnak rég vége, a nukleáris töltetek mégis itt maradtak.

Barack Obama új szerződést szeretne létrehozni, amely megtiltaná az atomfegyverek gyártását. Az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy úgynevezett atomcsúcsot is szeretne rendezni, amelynek célja az lenne, hogy a résztvevők megegyezzenek abban, hogyan küzdhetnek az atomfegyverek gyártása, kereskedelme és csempészése ellen. Iránról szólva Obama hangsúlyozta: az iszlám köztársaság választhat, tartja a kapcsolatot a terroristákkal, és közben folytatja az urándúsítást, így izolálódik diplomáciailag és gazdaságilag is, vagy biztosítja a nemzetközi közösséget a békés célú uránfelhasználásról, és akkor támogatásra számíthat. Az Egyesült Államok mindenesetre kész a párbeszédre.

Barack Obama megköszönte a cseh és a lengyel vezetés támogatását is abban, hogy olyan rakétaelhárító bázisokat telepítsenek náluk, amelyek pont az Iránból kilőtt rakétákat térítenék el. Itt konkrétumokról még nincs szó, de a délután három órára meghirdetett tüntetés résztvevőinek vélhetően lesz néhány szavuk ehhez a köszönetmondáshoz.

A prágai várban óriási szeretettel fogadták az emberek Barack Obamát és feleségét. Igazán fanatikusnak kellett lennie annak, aki látni szerette volna az amerikai elnököt. Hajnali öt órától álltak sorban, hogy jó helyük legyen. Nagyon szigorú biztonsági intézkedések és motozás után engedték be az újságírókat is, a tévéstáboknak hajnali három órától kellett jelentkezni a kapuknál.

Míg a cseh vezetők egy részét kifütyülte a hallgatóság, Obamát és feleségét igazi szupersztárként fogadták. Ők kezet is fogtak sokakkal, hagyták magukat fényképezni, mosolyogtak, euforikus és pozitív volt a hangulat.

(MR)