A vezetők levélben hivatalos bocsánatkérés mellett anyagi kártérítést és az eltulajdonított kulturális javak visszaadását követelik.

Hirdetés

Hannah McGlade őslakos ügyvéd ezzel kapcsolatban a sajtónak elmondta, a pénzügyi jóvátétel különösen nagy hangsúlyt kap az őslakosok követelései között, és azt vetette a Windsor-ház szemére, hogy „felügyeletük alatt népirtás zajlott le”.

A levelet a Brit Nemzetközösség országai közül a kanadai, az új-zélandi és a pápua új-guineai őslakos vezetők is aláírták.

Leszögezték: azért fogtak össze, hogy „felépüljenek az évszázadokon át tartó rasszizmusból gyarmatosításból és rabszolgaságból”.

Korábban írtuk

Becslések szerint az őslakosok mintegy 65 ezer éve élnek Ausztráliában, azonban a XVIII. században kezdődött brit gyarmatosítás óta számtalanszor érte őket hátrányos megkülönböztetés, törzseiket kifosztották, a közösségeik ellen végrehajtott gyilkosságnak pedig sok ezren estek áldozatául.

Az országban 1910 és 1970 között mintegy 100 ezer őslakos gyereket szakítottak el családjától és adtak oda fehér családoknak vagy intézményeknek a „Fehér Ausztrália” politikájának keretében, amelynek célja a kisebbségek asszimilálása volt.

Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe jórészt ceremoniális.