A nemzetközi holokauszt-emléknapon a magyar származású Frydenberg azt mondta: ahogy a holokauszt túlélői öregszenek, kezd elhalványulni az „emberiség története legsötétebb korszakának emléke”.

Hirdetés

Úgy vélte, hogy a becsületes embereknek kötelességük „szembeszállni a gyűlölettel, akárhol is üti fel a fejét”, és a „holokauszt oktatása a válasz része kell, hogy legyen”.

„Láttuk, hogy az antiszemita cselekmények nem kímélik még Victoria állam kisiskolásait sem: egyes tanulók még nem voltak 5 évesek sem, amikor ezzel kellett szembesülniük” – idézte fel Frydenberg a Nine Entertainment helyi rádióállomás műsorában.

„Láttunk horogkeresztet zsidó létesítmények vagy olyan üzletek homlokzatára mázolva, amelyeknek történetesen zsidó tulajdonosaik voltak. De láttunk horogkeresztet még az Anne Frank naplójának színpadi adaptációjához kapcsolódó anyagra firkálva is” – tette hozzá.

Frydenberg Victoria szövetségi állam fővárosában, Melbourne-ben született, ahol az állami kormányzat 2020-ban kötelezővé tette a holokauszt középiskolai oktatását. Az ausztrál pénzügyminiszter szerdán elismerte a kezdeményezés fontosságát, de kijelentette, hogy többet kell tenni az egész országban.

Korábban írtuk

„Attól tartok, erősödik a történelmi revizionizmus (.), ezért világszerte minden jó érzésű ember kötelessége, zsidónak és nem zsidónak egyaránt, hogy hangsúlyt helyezzen nemcsak a holokauszt-megemlékezésre, hanem a holokausztoktatásra is, valamint bármely népirtás oktatására, történjen az Dárfúrban, Ruandában vagy Kambodzsában. Elő kell mozdítanunk a toleranciát, a sokszínűséget, és szembe kell szállni mindenfajta gyűlölettel.”

Josh Frydenberg édesanyja a Melbourne-i Egyetem pszichológusa, aki Strausz Erikaként született 1943-ban Magyarországon, és 7 évesen családjával együtt hontalanként érkezett egy menekülttáborból Ausztráliába, miután csecsemőként túlélte a holokausztot. Josh Frydenberg édesapja Harry Frydenberg sebész, akinek lengyel zsidó családja még a második világháború előtt érkezett Ausztráliába.