Az osztrák kormány új szabályozással kívánja szigorítani az országba érkező bevándorlók ellenőrzését – írja a Sputnik News. Ennek értelmében a migránsoknak az alapvető ellátásért is többszáz eurót kell fizetniük, illetve át kell adniuk mobiltelefonjaikat az osztrák hatóságoknak, hogy azok így is könnyebben beazonosíthassák őket és meggyőződhessenek arról, melyik országból érkeztek.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az új törvényjavaslat kimondja, hogy a menedékkérők mobiltelefonján található adatokat ki kell értékelni, bűncselekményt elkövető menedékkérőket le kell tartóztatni és ki kell toloncolni, a menedékkérelem benyújtásakor pedig akár 840 eurót kell kifizetni az alapvető ellátásért.

A javaslat mindezeken túl hat évről tíz évre emelné a menedékkérők számára az állampolgárság megszerzéséig eltelt minimális időtartamot.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint a törvényjavaslat-csomag „a megfelelő irányba tett lépés”. Herbert Kickl belügyminiszter hangsúlyozta, az új osztrák kormány felállása óta dolgozik a bevándorlási törvények szigorításán, és most konkrét lépéseket tesznek ígéreteik megvalósításáért.

demokrata.hu