Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner
Milos Zeman cseh (b) és Alexander Van der Bellen osztrák elnök sajtótájékoztatót tart a megbeszélésüket követõen a bécsi Hofburgban 2021. június 10-én.
Hirdetés

Milos Zeman kijelentette, „egyetért Van der Bellennel, hogy nem volna szerencsés a hidegháborús hangulat megújítása”. Az oroszbarátnak számító cseh államfő dicsérte osztrák kollégája Oroszországhoz fűződő „kiegyensúlyozott magatartását”.

„Nem lenne célravezető Oroszországot kizárni Európából, és megakadályozni a tárgyalásokat” – hangsúlyozta Milos Zeman. Az orosz ellenzéki Alekszej Navalnijról bírálóan nyilatkozott, Zeman szerint Navalnij támogatta a Krím orosz annektálását, az orosz nacionalistákat és a tömeges deportálásokat.

„Meg kell szabadítani Navalnij úr alakját a mítosztól, és más hősöket kell keresni az orosz ellenzék soraiban” – fogalmazott.

Van der Bellen erre egyebek között úgy reagált, hogy „bármit is gondoljon az ember Navalnijról, ez nem elegendő ok arra, hogy megmérgezzék”, és ezzel cseh kollégája is egyetértett.

Korábban írtuk

A két államfő több más kérdésben is egyetértett. Nagyra értékelték a kétoldalú kapcsolatokat gazdasági és kulturális szinten is.

Az atomenergiáról eltérnek ugyan a vélemények, de fontos az átláthatóság – jelentette ki Van der Bellen.

„Amíg megfelelően tájékoztatnak bennünket, amíg a technikusok és a tudósok együttműködnek Dukovany és Temelin területén, nincs valódi okunk az aggodalomra” – mondta az osztrák szövetségi elnök, utalva a két cseh atomerőmű tervezett bővítésére.

Milos Zeman igyekezett ismét előmozdítani egy úgynevezett „vízi folyosó”, a Duna-Elba csatorna gondolatát. Úgy értékelte, hogy „némi előrelépés történt” a Linz és Budweis közötti autópálya bővítése kapcsán. Mivel a cseh környezetvédőkkel problémák vannak a Bécs-Budweis autópálya miatt, Milos Zeman szakértői találkozót javasolt.