Az osztrák kormány hét mecset bezáratását és nagyjából negyven imám kiutasítását kezdte meg – számol be a Kronen Zeitung.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A külföldről pénzelt imámok és mecsetek – amelyek a szalafista nézeteket népszerűsítik – a szigorítások fő célpontjai. Ezek többségét törökök irányítják. Az érintett mecsetek közül négy Bécsben, kettő Felső-Ausztriában, egy pedig Karintiában található. Be kell zárnia például a Bécs híres-hírhedt Favoriten negyedében található, a Szürke Farkasok fennhatósága alá tartozó mecsetnek is.

Mindezen túl megszűntetnek egy olyan arab közösséget, amely Bécsben minimum hat mecsetet működtet. A kiutasítandó imámok az ATIB török vallási szövetség tagjai. A negyven gyanúsított közül már tizenegy ellen megindult a nyomozás.

Sebastian Kury kancellár egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a párhuzamos társadalmaknak és a radikális irányzatoknak „nincs keresnivalója hazánkban”. Heinz-Christian Strache alkancellár hozzátette, hogy nem fogják tűrni a vallási köntösbe bújtatott gyűlöletbeszédet. Hangsúlyozta: „Ez még csak a kezdet”.