– Új európai menekültügyi rendszer létrehozását sürgette hétfői ciprusi látogatásán Karl Nehammer osztrák kancellár, a néppárti (ÖVP-s) politikus szerint szigorú külső határvédelemre szükség, és erősebb felhatalmazást kell adni az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek (Frontex). Mit gondol a kormány javaslatairól? Valódi megoldást jelentenének?

– Alapvetően úgy gondolom, hogy ez szemfényvesztés. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az ÖVP mindig is kötelességtudóan beleegyezett az új uniós migrációs paktumba, tudván, hogy ez elsősorban Brüsszel pozícióját erősíti, és gyengíti a nemzetállami kompetenciát migrációs kérdésekben. Emellett Nehammer kancellár erősebb hatásköröket követel a Frontex számára, egy olyan ügynökség számára, amely alapvetően szintén Brüsszel irányítása alatt áll, és amely az utóbbi években inkább a migráció ajtónyitójaként és kevésbé az EU külső határainak megbízható határőreként jellemezhető.

– Az osztrák kormány valóban eltökélt az illegális migráció megállításában?

– Nem. Ausztria az ÖVP és a Zöldek alatt migrációs mágnessé vált. 2021-ben például egymillió lakosra körülbelül 4500 menedékkérelem jutott. Ez több mint háromszorosa az uniós átlagnak. Míg 2020-ban 14 760 menedékkérelem érkezett Ausztriába, addig 2021-ben 38 615, azaz több mint két és félszer annyi. Egyértelmű tehát, hogy az osztrák kormány alapvetően semmit sem tett, vagy alig tett valamit a menedékjoggal visszaélő, főként illegális migránsok beáramlásának megfékezése érdekében.

– Hogyan látja Magyarország szerepét az Ausztriába és Németországba irányuló illegális migráció megállításában? Hogyan kellene együttműködniük az országoknak?

– Sürgős cselekvésre van szükség, és az osztrák kormány jól tenné, ha menekültügyi paktumot kötne Magyarországgal, például úgy, hogy egy segítségnyújtási misszióval segíti Magyarországot a külső határon történő feladatok ellátásában, és ennek megfelelően a belső határokat is biztosítja, és ellenőrzi a többi tagállammal.

Hirdetés

Nagyobb támogatást kell nyújtanunk a magyar álláspontnak az Európai Tanács szintjén, és ezt az együttműködést, mint a migrációval és menekültüggyel kapcsolatos közép-európai együttműködés modelljét – amely alapvetően európai koncepciójú – előnyben kell részesítenünk egy centralista és bürokratikus megoldással, például egy új migrációs paktummal szemben.

A teljes interjú IDE kattintva tekinthető meg.

Korábban írtuk