Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Hirdetés

Ausztria szeretné személyi állománnyal, eszközökkel és pénzügyileg támogatni Görögországot és a migráció által érintett balkáni országokat – mondta Karl Nehammer belügyminiszter, miután találkozott magyar kollegájával az osztrák-magyar határnál Nickelsdorfnál.

Nehammer jelképesen Pintér Sándor „rendelkezésére bocsátott” 21 rendőrt és két rendőrkutyát, a jövőben a magyar-szerb határnál teljesítenek szolgálatot. Nemcsak Magyarország határait védik, hanem ezzel együtt Ausztria biztonságáról is gondoskodnak. Ez a modell működőképes, „nagyon jók a tapasztalataink” – mondta az osztrák belügyminiszter. Már 2015-ben részt vettek osztrák rendőrök a magyar-szerb határ védelmében. A 2015-ös migrációs válság ugyanakkor „nem ismétlődhet meg” – szögezte le Nehammer.

Nehammer az európai határvédelem kapcsán három biztonsági háló kialakításáról beszélt: ezek az Európai Unió külső határainak, így Görögországnak, a menekültútvonalakon fekvő országoknak, illetve Ausztriának a határvédelmét biztosítják. Az osztrák hivatalok sokkal felkészültebbek és sokkal jobban felszereltek a feladat ellátására, mint a 2015-ös migrációs válság idején.

Nehammer — Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentésére, mi szerint Törökország a szír menekülteket továbbengedné Európába — hangsúlyozta, hogy Törökországnak be kell tartania az EU-Törökország megállapodást.

„Az EU, Ausztria és Magyarország nem hagyja, hogy zsarolják” – szögezte le a tárcavezető.