Hirdetés

Lars Vilks 2017-ben vált a dzsihadisták célpontjává, ekkor jelent meg ugyanis a Nerikes Allehanda című svéd lapban az a rajza, amelyen Mohamed prófétát kutyaként ábrázolta. Az Iszlám Állam 150 ezer dolláros vérdíjat is tűzött a karikaturista fejére. A fenyegetések olyan súlyossá váltak, hogy életét rendőri biztosítás alatt élte, a nyilvánosság előtt csak nagyritkán jelent meg, akkor is csak komoly biztonsági előkészületek után.

A BBC cikke szerint Vilks egy jelöletlen rendőrautóban utazott vasárnap, amikor az egy teherautóval ütközött a dél-svédországi Markaryd várostól nem messze. A 75 éves karikaturistával együtt az őt védő két rendőr is életét veszítette a karambolban.

Carina Persson rendőrfőnök sajtótájékoztatón erősítette meg a híreket, hozzátéve: egyelőre nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy az eset egy tragikus balesetnél több lett volna. Egy rendőrségi közlemény szerint nem tisztázottak a baleset körülményei, azonban az biztos, hogy az ütközést követően hatalmas tűz ütött ki. Az egyelőre meg nem nevezett teherautósofőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Korábban írtuk