Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul
Havas úton elakadt járművek a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól 45 kilométerre északra fekvő Murri környékén 2022. január 8-án
Hirdetés

A legtöbb áldozat kihűlés vagy szénmonoxid-mérgezés következtében vesztette életét. Köztük volt egy iszlámábádi rendőrtiszt és családjának hét további tagja – mondta el Atik Ahmed rendőrtiszt.

Több mint egy méter hó eset szombatra virradóra az Iszlámábádtól körülbelül 46 kilométerre északra fekvő közkedvelt üdülőhely, Murri térségében. Rengetegen indultak útnak a város felé, és útközben autók ezrei akadtak el a hóban – közölte Sejk Rasíd Ahmed pakisztáni belügyminiszter. A havazás annyira erős volt, hogy eleinte a hókotrók sem bírták – mondta el egy murri tisztségviselő. Eközben mínusz nyolc fokig süllyedt a hőmérséklet.

Egy különleges katonai egységet és félkatonai szervezeteket mozgósítottak, hogy segítsenek. Szombat estig járművek ezreit szabadították ki a hó fogságából, de több mint ezer autó még mindig vesztegel – tette hozzá a belügyminiszter.

A hatóságok szombaton katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították a térséget – tájékoztatott honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

Az üdülőhelyhez vezető utak többségéről délutánra eltisztították a havat, a többit pedig katonák takarítják. A hadsereg által működtetett iskolákat menedékké alakították át, ahol szállást és élelmet biztosítanak a megmentett turistáknak. Az autókban rekedt embereknek élelmiszert és takarókat osztottak ki.

A 2300 méter magasan fekvő Murrit évente több mint egymillió turista keresi fel. A katasztrófát az okozta, hogy a hétvége közeledtével sokan indultak útnak a népszerű üdülőhely felé – közölte Sejk Rasíd Ahmed. Az elmúlt napokban több mint százezer autó lepte el a várost, és a pakisztáni közösségi oldalakat elárasztották a havat élvező emberek képei.

Korábban írtuk