Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Dimitrisz Avramopulosz az 5. Európai Migrációs Fórumot megnyitó beszédében elmondta, a külső határvédelem erősítése, a rászorulók védelme, illetve a jogosulatlan kérelmezők kitoloncolása mellett ezen csatornák létrehozása is fontos pillérét kell, hogy alkossa az európai megközelítésének, még ha ezt egyesek időnként félre is értik, és alábecsülik a jelentőségét.

Az uniós biztos rámutatott, hogy a migránsok többsége legálisan érkezik a kontinensre, világos előírások mentén munkavállalási, tanulási vagy például családegyesítési céllal.

Hangsúlyozta, az Európai Bizottság számos eszközzel támogatja a tagországokat a meglévő munkaerő, a fiatalok aktivizálásában, képzésében, de nyilvánvaló, hogy az Európai Unió gazdaságának a jövőben szüksége lesz bevándorlókra is, különösen a magas képzettséget igénylő szakmák terén.

Természetesen az egyes tagállamok dönthetik el a gazdaságuk igényeit, figyelembe véve, hogy kik és hányan mehetnek oda dolgozni – szögezte le.

Beszélt a menekültek áttelepítését célzó, korábbi – önkéntes alapú – uniós programokról is, és üdvözölte, hogy az ebben részt vevő tagállamok nagyjából 44 ezer embert már védelemben részesítettek a legsérülékenyebbek közül, illetve vállalták, hogy újabb 50 ezret befogadnak az év végéig.

Kiemelte, az illegális bevándorlás felszámolásához fontos az egyéb intézkedések mellett „okos, jól ellenőrzött” törvényes csatornákat létrehozni alternatívaként, ezen keretek javítására és továbbfejlesztésére pedig új, innovatív módszereket kell kidolgozni egy tisztességesebb és hatékonyabb bevándorlási politika érdekében.

Avramopulosz végezetül fontosnak nevezte a közös európai értékek megerősítését és fenntartását, különösképp a mostani „nehéz időkben”, amikor a migráció ügye áll a vita középpontjában a májusi európai parlamenti választások előtt.

Aláhúzta emellett: a kihívások és a jelenlegi politikai nézeteltérések ellenére fontos lenne „értelmes” vitát folytatni a bevándorlás kérdéséről.

Luca Jahier, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke felszólalásában azt hangoztatta, hogy soha senki nem vágna neki élete kockáztatásával a Földközi-tengernek, ha lennének megfelelő törvényes alternatívák.

Kijelentette, hogy bár jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma, ez még mindig túl magas, ráadásul csak a tavalyi év első két hónapjában mintegy kétezren haltak meg az út során.

Európának jobban kell kezelnie a migrációt, ugyanis az nem fog megszűnni. Együtt kell dolgozni, olyan közös politikákra van szükség, amelyeket mindegyik tagállam támogat. Nem fogadható el, hogy néhány EU-tagország kivonja magát a közös kötelezettségek alól – vélekedett.

A menedékkérők elosztását célzó korábbi mechanizmus kapcsán elmondta, szerinte sem működött megfelelően, ez a megközelítés jelentősen felülvizsgálatra szorul, de miután az adott jogszabályt jóváhagyták az EU társjogalkotó intézményei, így végre is kellett volna hajtania minden érintettnek az abból eredő kötelezettségeket.

Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy a társállamok magukra hagynak bizonyos országokat a terhek viselésében, például Olaszországot.