Hirdetés

Az Előre budai srácok, előre pesti srácok refrénű dalt Pier Francesco Pingitore dramaturg, rendező szerezte 1966-ban. A dal elterjedt az olaszországi labdarúgó-stadionokban, a jobboldali fiatalok jelképes dalává vált. A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) tavaly szeptemberi római találkozóján a közönség ezt a dalt énekelte el az ott felszólaló Orbán Viktor miniszterelnöknek. Claudio Barbaro hangoztatta, hogy az 1956-os forradalom fiatal harcosairól szóló, olaszul Avanti ragazzi di Buda címmel ismert dal az olasz köztársaság alapjait képviselő értékeket hordozza magában.

A Liga párt szenátora és kollégája William De Vecchis törvényjavaslatot nyújtott be a dal hivatalos elismerése érdekében. „Szükség van erre mindazok számára, aki szeretik hazájukat. Ez a forradalom dala az elnyomókkal szemben a szabadság visszaszerzésére” – mondta Claudio Barbaro.

A szenátor azután tette javaslatát, hogy a kormányerő Demokrata Párt (PD) képviselői a partizándalként ismert Bella ciao elismerését javasolták. Elfogadás esetén a javasolt dal kísérheti a hivatalos eseményeket, és bekerül a tantervbe is.

A Liga politikusa kifejtette, az Előre budai srácok képviseli „a szabadság egyetemes, pártoktól független értékeit, nem pedig a Bella ciao, amelynek erős politika felhangja van”. A Bella ciao dalt az olasz baloldali megmozdulásokon szokták énekelni.  

Korábban írtuk

Claudio Barbaro hozzátette, a XX. század Európában borzalmakat szült, „a két világháború és a kommunizmus is mély sebeket hagyott (…) különös tekintettel a magyar nép 1956-as forradalmára, amely kontinensünk közös örökségének számít, az első hasadás volt a vasfüggönyön”. 

Barbaro kijelentette: „úgy értesült, hogy az Előre budai srácokat a magyar iskolások mindkét nyelven énekelik, ezért helyes, ha ezt a himnuszt az olasz tanulók is megismerik a hősiesség és a szabadság története szimbólumaként”.

𝗔𝘃𝗮𝗻𝘁𝗶 𝗿𝗮𝗴𝗮𝘇𝘇𝗶 𝗱𝗶 𝗕𝘂𝗱𝗮 è un inno alla #libertà, alla rivolta contro gli invasori.➡️ Un #DDL 📝 a firma mia e di William…

Gepostet von Claudio Barbaro am Dienstag, 6. Oktober 2020