Trump elnök harmadik negyedévi fizetését, százezer dollárt (közel 28 millió forint) az alkoholizmus ellen – kutatással, kezeléssel is – harcoló National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism számára ajánlotta fel.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

2016-ban, amikor még jelölt volt, megfogadta, hogy megválasztása esetén nem veszi fel a négyszázezer dolláros elnöki fizetést, ehelyett azt különféle állami szervezeteknek ajánlja majd fel.

A busás elnöki fizetésből korábban kapott már többek közt az oktatási, közlekedési, és egészségügyi, valamint a veteránok ügyeivel megbízott minisztérium is.

Donald Trump idősebb testvére, Fred Jr. alkohol-okozta problémákkal küszködve 43 évesen halt meg még 1981-ben. Az elnök szerint bátyja alkoholizmusa tartotta őt mindig vissza attól, hogy igyon vagy dohányozzon: „Volt egy bátyám, Fred… remek srác, a legjóképűbb srác, a legjobb személyiséggel – sokkal jobbal, mint az enyém” – idézte fel Trump egy 2017-es, az opioidkrízis kapcsán tartott beszédében. – „Ám gondja volt az alkohollal és mindig azt ismételgette nekem, ‘Ne igyál, ne igyál!’”.