Más országokhoz hasonlóan Orbán Viktor is a magyar öntudatot és nacionalizmust népszerűsítette Brüsszel kifogásainak ellenére. Magyar útleveleket osztott ki a magyar származásúaknak Romániában és más országokban, akik így szavazatra jogosultként nem elhanyagolható előnyt jelentenek számára a választásokon. Hosszú, közeli kapcsolata Putyinnal sokat ártott politikailag a közelgő választásokkal szembenézve még úgy is, hogy gyorsan támogatta az Oroszország elleni Európai Uniós szankciókat és melegen üdvözölte az ukrán menekülteket – írta a New York Times-ban Steven Erlanger.

Hirdetés

Közben a CNN szerint „a háború megmutatta Európa szelektív empátiáját”.

2018-ban, az európai migráns-krízis csúcsán Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy a kérdés európai őrületté változna miközben közép-európai országok kihagyták az akkori migrációs EU csúcstalálkozót. Ugyanezen országok korábban már visszautasították azt az egyéb európai nemzetek által tett javaslatot, hogy fogadjanak be bizonyos számú menekültet. Most a Magyarországhoz és Szlovákiához hasonló közép-európai országok ukrán menekültek százezreit fogadják be. H. A. Hellyer, a washingtoni székhelyű Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért kutatója szerint szomorú, hogy a Holokauszt és a boszniai népírtás után még mindig ilyen sokan törzsi és rasszista gondolatokkal a fejükben élnek – olvasható a vezető amerikai portálon.

Chris Hayes, az MSNBC bemondója rasszistának és muszlim-ellenesnek bélyegezte Lengyelországot és Magyarországot, amiért befogadták a háború elől menekülőket Ukrajnából, miközben elutasítják a Szíriából menekülőket – számolt be a Breitbart.A bemondó rasszizmust és a szeptember 11-e utáni paranoiát okolva képmutatónak nevezte ezeket az országokat. Nikole Hannah-Jones, a New York Times riportere múlt hónapban az ukrajnai orosz invázióról beszámoló újságírókat rasszista nyelvezet és nézőpont használatával vádolta meg, mert szerinte a fehér áldozatok iránt mutatott különös szimpátia ebben a narratívában a civilizált Európa és a nem civilizált egyéb nemzetek elválasztását célozza. 

Korábban írtuk