Aggodalmát fejezte ki közleményben az amerikai külügyminisztérium a magyar sajtószabadság miatt pénteken.

A dokumentumot Mark Toner helyettes külügyi szóvivő adta ki. Ebben azt írta, hogy az Egyesült Államok „osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt”.

A közlemény tudatja azt is, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri „egy független internetes portál október 19-ei kitiltását a parlament épületéből” és a Népszabadság október 8-ai „váratlan bezárását”.

A Népszabadságot a külügyi közlemény Magyarország „legnagyobb független napilapjának” minősíti. A minisztérium úgy véli, hogy „e lap elvesztése – függetlenül az okoktól – veszteség a média pluralizmusa számára Magyarországon”.

A közlemény szerint az Egyesült Államok „barátként és szövetségesként” arra bátorítja a magyar kormányt, hogy biztosítson „nyitott médiakörnyezetet”, amely különböző nézőpontokkal és véleményekkel ismerteti meg a polgárokat. Egyúttal azt is sürgeti, hogy Magyarország ennek érdekében szorosan működjön együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselőjével és más szakértőkkel.

MTI