Fotó: ShutterStock/wadstock (archív)
Hirdetés

A testület elutasította Trump jogi csapatának arra irányuló kérését, hogy függesszék fel egy alsóbb szintű bíróság október 7-i ítéletét, amellyel arra utasították a már régóta a volt elnöknek dolgozó Mazars USA könyvelőcéget, hogy bocsássa Cyrus Vance manhattani demokrata párti ügyész rendelkezésére ezeket az iratokat.

„A munka folytatódik” – hangsúlyozta közleményében Vance, aki korábban azt közölte, hogy kedvező ítélet esetén késlekedés nélkül kérelmezni fogja ezen dokumentumok kiadását.

Az ügyész 2019-ben küldött idézést a Mazarsnak, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő, jelenleg 6:3 arányban konzervatív többségű legfelsőbb bíróság tavaly júliusban már eljárt ebben az ügyben, és elutasította Trump azon érvelését, miszerint hivatalban lévő elnökként mentességet élvez a büntetőügyi vizsgálatok alól.

Bár az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallásának és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette Donald Trump kivételével.

Korábban írtuk


Trump ellen több ügyben is eljárás folyik az Egyesült Államokban, személyes és üzleti tevékenységével kapcsolatban is.

Ugyancsak hétfőn a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy el fog járni azon 2019-es kormányrendelet ügyében, amelynek értelmében megvonták a szövetségi finanszírozást mindazon egészségügyi klinikáktól és intézményektől, amelyek – más szolgáltatásaik mellett – a családtervezés részeként abortuszt ajánlanak a nőknek.

Hasonlóképpen, a testület a Trump által elfogadott egyik bevándorlási szabályozás törvényességét is vizsgálni fogja, amelynek keretében megtagadják az állandó tartózkodási engedélyt, azaz a zöld kártyát azon bevándorlóktól, akik a hivatal szerint valószínűleg szociális támogatásra szorulnának.

Emellett hivatalosan is elutasítottak a republikánusok nyolc még fennmaradt fellebbezését az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatban.