Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Az amerikai szavazók 82 százaléka tartja „aggasztónak” az energia- és benzinárak emelkedését, közülük 60 százalék pedig „nagyon aggasztónak”. A választók 60 százaléka támogatna egy olyan törvényt, amely „drasztikusan növelné az olaj- és gázfeltárásokat az Egyesült Államokban”, 47 százalékuk pedig azt mondja, hogy „határozottan támogatna” egy ilyen szabályozást.

A választók mindössze 34 százaléka gondolja úgy, hogy a kongresszusnak és Joe Biden elnöknek „az éghajlatváltozás csökkentése érdekében a szén-dioxid-kibocsátás korlátozására kellene összpontosítania”, míg a választók 52 százaléka szerint inkább az olaj- és gázfeltárások növelésére kéne fókuszálni, hogy így csökkenjenek az energiárak.

Nem meglepő módon a demokraták 54 százaléka inkább azt szeretné, ha a törvényhozók az éghajlatváltozás csökkentésére összpontosítanának. Ezzel szemben a republikánusok 74 százaléka és a pártfüggetlen szavazók 54 százaléka szerint az olaj- és gázfeltárásoknak kellene prioritást élvezniük.

„A közvélemény-kutatások következetesen azt mutatják, hogy az energia- és pénzügyi biztonság a lakosság többsége számára fontosabb, mint az éghajlatváltozás” – mondja H. Sterling Burnett, a Heartland Institute Arthur B. Robinson Center on Climate and Environmental Policy igazgatója.

Korábban írtuk

„Az olaj és a földgáz a belátható jövőben létfontosságú marad ahhoz, hogy a meglévő életszínvonalat fenntarthassuk, és biztosítsuk a jelenlegi pénzügyi biztonságot és nemzetbiztonság. A Heartland/Rasmussen közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a közvélemény tisztában van ezzel az alapvető ténnyel.”

A felmérés szerint azonban a szavazók fele úgy véli, hogy az éghajlatváltozás jó eséllyel „katasztrofális lesz az emberek, növények és állatok számára a elkövetkező száz évben”. Ezt az csoportot nagyrészt demokraták és pártfüggetlen szavazók teszik ki. A demokraták 71 százaléka, a republikánusok 29 százaléka, a pártfüggetlen szavazók 49 százaléka tartja a fentieket „valamennyire valószínűnek”. A demokraták fele úgy véli, hogy az éghajlatváltozás katasztrofális hatása 100 éven belül „nagyon valószínű”, míg a republikánus szavazóknak csak 9 százaléka, a pártfüggetlen szavazóknak pedig 30 százaléka osztja ezt a véleményt.

Összességében a szavazók 42 százaléka nem hisz abban, hogy az éghajlatváltozás 100 éven belül katasztrofális következményekkel járna, ebből 24 százalék szerint ez „egyáltalán nem valószínű”.

(forrás)