Az Amnesty International jogvédő szervezet franciaországi csoportja bírálta, hogy a francia kormány rövidesen hat hajót szállít a líbiai haditengerészetnek, egyszersmind figyelmeztette a francia kormányt az üzlet emberi jogi kockázataira.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Írtunk a védelmi miniszternek és a külügyminiszternek, hogy felhívjuk a figyelmüket az együttműködés veszélyeire” – közölte az emberi jogi szervezet, amely szerint Franciaországnak vállalnia kell a felelősséget.

„Hogyan mérte fel vagy fogja felmérni a francia kormány a kockázatát annak, hogy a hat hajó leszállítása és a (legénység) tervezett kiképzése feltehetően hozzájárul a líbiai hatóságok által a tengeren elfogott menekültek vagy bevándorlók alapvető jogainak megsértéséhez?” – áll az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott levélben.

Florence Parly védelmi miniszter februárban jelentette be, hogy hat hajót szállítanak Líbiának „a líbiai haditengerészetnek az illegális bevándorlás elleni erőfeszítéseihez nyújtott francia támogatás jegyében”.

Az Amnesty International emlékeztetett internetes oldalán, hogy Líbiából menekülő, elfogott migránsokat „olyan befogadó központokban tartják fogva, amelyekben méltatlanok az életkörülmények”.

„Rendkívül súlyos bántalmazásoknak vannak kitéve, ha nem adják el vagy át őket különböző milíciáknak” – tette hozzá a civil szervezet, hangsúlyozva a líbiai emberkereskedők, parti őrség, bevándorlási hivatal szerepét.

A szervezet szerint a tavaszra tervezett szállítást nem szabad megvalósítani, ha „Franciaország nem tesz semmilyen konkrét lépést” annak érdekében, hogy Líbia „vessen véget a menekülők és bevándorlók fogva tartásának”, és Tripoli tegye lehetővé, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága megvédje a területén védelmet kérőket – olvasható a szervezet honlapján.