Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter nem zárta ki vasárnap, hogy a francia segélyszerveztek által működtetett Aquarius mentőhajó francia regisztrációt kap, amennyiben megfelel a Franciaország által előírt feltételeknek.

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Forrás: MTI

„Vannak szabályok a francia regisztráció megszerzéséhez. A hajónak megfelelő állapotban kell lennie, s a legénység legalább negyedének uniós állampolgárnak kell lennie. A kapitány francia vagy uniós állampolgár kell, hogy legyen” – mondta vasárnap Bruno Le Maire a CNEWS hírtelevízióban. „Először teljesíteni kell ezeket a feltételeket, és csak aztán, hogy azok teljesültek, gondolkodhatunk olyan döntéseken, amelyeket a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek kell meghoznia” – tette hozzá.

„Nem becsületbeli ügyről van szó, hanem szabályokról” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Franciaországban több mint harminc városban és más európai városokban is több ezren tüntettek szombaton azért, hogy az Aquarius európai regisztrációval újraindíthassa a mentőakciót a Fölközi-tengeren a líbiai partoknál.

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezetek 2016 februárja óta mentik a Földközi-tengeren a migránsokat az Aquariussal, amely a regisztrációs probléma miatt egyelőre nem tud ismét kihajózni. A francia szervezetek ezért Franciaországtól, illetve a többi európai országtól kértek új regisztrációt.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén, amely illegálisan Európába tartó hajótörött bevándorlóknak nyújt segítséget. Panama szeptember végén a nemzetközi jogi eljárások megsértése hivatkozva úgy döntött, hogy bevonja a hajó regisztrációját, amely emiatt nem tud kihajózni és jelenleg a dél-franciaországi Marseille kikötőjében vesztegel.

A francia civil szervezetek adatai szerint az utóbbi négy évben több mint 15 ezer, lélekvesztőkön elindult menedékkérő veszett a Földközi-tengerbe. Működése két és fél éve alatt az Aquarius csaknem 30 ezer embert mentett ki a tengerből, negyedük kiskorú volt.