Egyre nagyobb társadalmi feszültséget okoz az energia és az élelmiszerek árának robbanásszerű emelkedése és a magas infláció Nyugat-Európában. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a több mint fél éve tartó áremelkedés májusban tovább gyorsult: az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 

Hirdetés

újabb rekordot döntött az euróövezet inflációja. A 19 országban 8,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban, pedig a szakértők arra számítottak, az áprilisi 7,4 százalékos inflá­ciót már nem haladja meg érdemben a májusi adat.

A kiugróan magasnak számító euróövezeti infláció továbbra is az energiaárak emelkedésének hatása. Májusban 39,7 százalékkal volt drágább a rezsiköltség, mint egy évvel korábban.

A magas infláció komoly reálkereset-csökkenést okoz, mivel a bérek emelése még azokban a tagállamokban is jócskán elmaradt, ahol erre automata mechanizmusok vannak.

Korábban írtuk

Az Európai Központi Bank (EKB) óva inti az eurózóna tagállamait attól, hogy engedjenek a munkavállalók nyomásának, és jelentősebb béremeléseket hajtsanak végre. Az EKB továbbra is azzal számol, hogy középtávon mérséklődik az infláció, és két százalék körüli szinten normalizálódik az árak emelkedési üteme. Ezért azt javasolja, hogy ne haladja meg a bruttó keresetek emelkedése a három százalékot.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.