A BBC brit műsorszolgáltatónak adott interjújában Pollard aláhúzta: néhány hetet még várni kell, míg biztosat tudnak mondani, de okuk van bízni abban, hogy a vakcinák továbbra is védenek a súlyos megbetegedéssel szemben.

Hirdetés

Nagy-Britanniában tavaly röviddel karácsony előtt bukkant fel az alfa variáns, amely súlyos járványhullámot váltott ki. Éppen akkoriban kerültek piacra az első koronavírus elleni oltóanyagok.

A Dél-afrikai Köztársaságban nemrégiben felfedezett omikron variáns egyesíti a korábbi, aggodalomra okot adó variánsok tulajdonságait, és 32 mutációval rendelkezik a tüskefehérjén.

A mutációk ellenére az oltóanyagok súlyos megbetegedéseket akadályoztak meg, miközben a világon átsöpört az alfa, a béta, a gamma és a delta variáns – mutatott rá Pollard.

Korábban írtuk

A kutató megjegyezte: bízik abban, hogy az oltóanyagokat rövid idő alatt sikerül hozzáigazítani az új variánshoz.

Eközben Nagy-Britanniában két esetben azonosították az omikront – mondta el Sajid Javid egészségügyi miniszter szombaton.

Az új variáns valószínűleg Németországban is felbukkant, miután pozitív lett egy a Dél-afrikai Köztársaságból visszatérő ember koronavírus-tesztje – közölte Kai Klose, Hessen tartomány szociális ügyekért felelős minisztere. Az illető teljes átoltottsággal rendelkezett.

Az omikron elterjedésének megakadályozása érdekében számos ország felfüggesztette a dél-afrikai térségből érkező repülőjáratokat, és egyéb korlátozásokat vezetett be.

A Dél-afrikai Köztársaság szombaton azt állította, azért büntetik, mert fejlett genomszekvenáló technológiájának köszönhetően gyorsan és idejében felfedezte az új variánst.

„A tudományban a kiválóságot ünnepelni, nem pedig büntetni kellene” – írta közleményében az ország kormánya.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggodalomra okot adónak minősítette a koronavírus új változatát. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelezte: aggódik amiatt, hogy az omikron esetében jelentősen csökkenhet a vakcinák hatásossága, és növekedhet az újrafertőződés kockázata.