A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítése a két kereskedelmi üzemben lévő VVER-1200 típusú blokkal
Hirdetés

Az ASZE tevékenysége Európára, a Közel-Keletre, Észak-Afrikára és az ázsiai csendes-óceáni térségre terjed ki. A megrendelésállomány 80 százaléka külföldi beruházás. Az új atomerőművi blokkok mellett az ASZE kiégettüzemanyag- és radioaktívhulladék-feldolgozó létesítményeket is tervez-kivitelez, valamint hőerőműveket is épít. A cégcsoport kifejlesztője és aktív felhasználója a bonyolult mérnöki projektek precíz megvalósítását segítő Multi-D projektirányítási rendszernek, amelyet számos nemzetközi díjjal tüntettek ki.

A Multi-D olyan innovatív technológia, amely tízéves fejlesztés eredményeként lehetővé teszi bonyolult ipari létesítmények – mint például az atomerőmű – tervezése és építése munkafolyamatainak optimalizálását a precízebb és gyorsabb haladás érdekében. Az atomerőművi beruházás esetében elsőrendű feladat a nukleáris biztonsági követelmények teljesítése, de emellett a határidők és a költségek betartása is kulcsfontosságú.

A rendszer segítségével a tervezéstől a kivitelezésen át a munkafolyamatok minden fázisa naprakészen, átláthatóan és pontosan nyomon követhető, ráadásul költségoldalon is látható, hogy éppen hol tart az adott projekt. Ez pedig jelentős versenyelőnyt nyújt a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnek – folyamatosan növekszik is a nemzetközi megrendelésállománya.

A rendszerben a beruházás minden egyes folyamata rögzítve van. Így például nyomon követhető az egyes berendezések, eszközök gyártásának pillanatnyi állása, a szállítás várható ideje, az adott berendezés beépítésének pontos ideje és helye, az adott munkafolyamat időtartama. Pontosan ütemezhető így egy adott projekt kivitelezése, tökéletesen összehangolhatók az egyes folyamatok és munkafázisok.

A rendszer segítségével lehetőség nyílik arra, hogy az építkezésen dolgozók munkáját egy chip alkalmazásával kövessék nyomon, így az is kiderül, hogy az adott munkát pontosan ki és mennyi idő alatt végezte el. A rendszer képes előre jelezni akár az esetleges hibalehetőségeket is, így például ha egy daruval olyan berendezést szeretnének megemelni, amit nem bír el.

A rendszert egy 3D-s atomerőművi számítógépes modell is kiegészíti, ennek segítségével meg lehet jeleníteni és ellen­őrizni az egyes munkafázisokat. Maga a Multi-D elnevezés magában foglalja az időtényezőt (4D), a logisztikát (5D), valamint lehetővé teszi a munkaerő és egyéb erőforrások (6D) tervezését a projekt egészére vetítve. A rendszer az új atomerőművi beruházásokra vonatkozó nemzetközi és az adott ország nukleáris hatósága által támasztott követelmények nyomon követésére is képes. Így az adott atomerőművi projekt résztvevői bárhol, bármikor naprakész információk birtokában dolgozhatnak.

Fotó: Roszatom
Épül a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének II. blokkja

További érdekesség, hogy olyan, 360 fokban mozgatható kamerákat használnak, amelyekkel precízen nyomon lehet követni a kivitelezést, és össze lehet hasonlítani a háromdimenziós modellel. A Multi-D technológiát az újonnan épülő atomerőművek tervezése és építése során alkalmazza a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményezve, lehetővé téve az új egységek átadását határidőre vagy akár előbb. Éppen ezért az ASZE cégcsoport a Paks II. Atomerőmű építésénél is használja majd ezt a csúcstechnológiájú tervezőprogramot, így lehetővé válik a költségek, a határidők és a minőségbiztosítás rendszerének hatékonyabb ellenőrzése. Sőt, a cégcsoport stratégiai célja, hogy teljes egészében digitális mérnöki technológiákra térjen át, és a Multi-D platformot úgy fejlessze tovább, hogy például akár olaj- és gázipari nagyvállalatok is széles körben alkalmazhassák.

ASZE-projektek

A világ egyre nagyobb kihívásokkal szembesül a villamosenergia-termelés tekintetében, hiszen egyszerre kell tudni megfelelni az ellátásbiztonsági, a versenyképességi és a globális klímavédelmi követelményeknek. E szempontok együttes érvényesítése egyáltalán nem könnyű. A világon egyre több ország dönt az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása, valamint új blokkok építése mellett, mivel az atomenergia mindhárom szempontból optimális és hosszú távú megoldást jelent.

Fehéroroszország is e szempontok szerint döntött, amikor a Paks II. Atomerőműhöz hasonló két, VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokk építését választotta. A Belorusz Atomerőmű a jövőben az ország villamosenergia-termelésének 25-30 százalékát adhatja. Ez a projekt szintén az ASZE cégcsoport beruházásaként valósul meg. Az első blokk fizikai indítása a tervek szerint 2020 januárjában várható. A kivitelezés az előirányzott költségkereten belül valósul meg. Bangladesben a Ruppuri Atomerőmű két, 3+ generációs VVER-1200 típusú, 2400 MW összteljesítményű blokkjának építése is a terveknek és az ütemezésnek megfelelően halad. A törökországi Mersin tartományban épülő Akkuyu Atomerőmű négy ugyanilyen típusú egysége szintén a cégcsoport kivitelezésében valósul meg. Indiában, Kínában, Egyiptomban, Finnországban és Oroszországban is épít a cég új atomerőműveket.

Üzemelő VVER-1200 típusú blokkok

Lényeges, hogy a Pakson megépítendő két új, VVER-1200 típusú blokk már nem prototípus, nem kísérleti technológia, hanem működő, bizonyított konstrukció. A világ első, 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorblokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének első blokk­ja 2017 februárja óta már kereskedelmi üzemben termel. A novovoronyezsi II. kiépítés második blokkja pedig 2019. november 1-jén kezdte meg a kereskedelmi üzemet, miután ősszel sikeresen lezajlottak a 100 százalékos teljesítményszinten, 15 napon keresztül végrehajtott, átfogó tesztek, amelyek igazolták a blokk biztonságos és megbízható működését.

Tavaly októberben a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első blokkja szintén megkezdte kereskedelmi üzemét, a második egység építése is a terveknek megfelelően halad, és 2020 végéig állhat üzembe. Ezek a blokkok magyar szempontból azért is kiemelkedően fontosak, mert a két új paksi blokk referenciaerőművének számítanak.

Az új családtag

Az ASZE cégcsoport szintén a Multi-D platform alkalmazásával tervezte és tavaly áprilisban kezdte meg a Kurszki Atomerőmű telephelyén a VVER-család legújabb tagjának, a VVER-TOI (TOI = tipizált, optimalizált, informatizált) nyomottvizes, orosz típusú blokkoknak az építését.

A Kurszki Atomerőmű II. ütem első két blokkja a jelenleg üzemelő Kurszk 1-2 RBMK típusú grafitmoderátoros blokk kapacitását fogja kiváltani, ezért üzembe helyezésüket a régi blokkok leállításával összehangolva végzik majd el. A VVER-TOI típusú atomerőmű a csúcstechnológiájú tervezésnek és folyamatoptimalizációnak köszönhetően már 2022 végén, a második pedig 2023-ban megkezdheti a kereskedelmi célú villamosenergia-termelést. A beruházás az ütemtervnek megfelelően halad, sőt az első egység alaplemezének betonozása során szerzett tapasztalatok és a folyamatok további optimalizálása révén a második blokk építése egy hónappal az eredeti határidő előtt jár. Október közepén megérkezett a telephelyre az ennél a típusnál is alkalmazott, a második egység számára gyártott közel 400 tonnás zónaolvadék-csapda, amelyet a reaktortartály alá építenek be.

A zónaolvadék-csapda képes kezelni a nagyon kis valószínűségű, zónaolvadással fenyegető hipotetikus baleseti helyzeteket is, azaz egy súlyos, tervezési alapon túli baleset esetén is garantáltan leállítaná a láncreakciót a zónaolvadékban. Emellett gondoskodik arról is, hogy az olvadék a konténmenten belül maradjon. A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére, megakadályozva ezzel a gőzrobbanás veszélyét. E berendezés teljesen egyedivé teszi az orosz technológiát. A világon először Kínában, a szintén orosz tervezésű Tianwan I-II. blokkba építettek be ilyen zónaolvadék-csapdát. Az oroszországi és a külföldi újonnan épülő atomerőművi blokkokba pedig szériatartozékként építik be ezt a szerkezetet.

Magyarország alapvető célja, hogy a Paks II. projekt keretében megvalósuló két új, VVER-1200 típusú blokk legalább 60 éven keresztül, biztonságosan, a klímavédelmi és az ellátásbiztonsági céloknak is megfelelve termelje majd az olcsó villamos energiát. Télen-nyáron, éjjel-nappal nemcsak a lakosság, hanem az ipar számára is.