Fotó: ShutterStock.com/Andractor
Hirdetés

Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen kijelentette, hogy „minden bizonnyal” április végéig meghosszabbítják a jelenleg 24-ig érvényben lévő országos karantént. Hozzátette, hogy csak májusban lehet beszélni a karantén fokozatos feloldásáról.

Közben Volodimir Zelenszkij elnök hivatala sajtóközleményben tudatta, hogy nem tervezik mostanában a korlátozó intézkedések enyhítését, különösen a közelgő húsvéti ünnepek miatt sem, amikor is komoly a kockázata az emberek nagy létszámú csoportosulásának, és „nem kevés ukrán tér haza” otthon ünnepelni. A hivatal rámutatott arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem javasolja a korlátozások enyhítését. Az ortodox húsvét idén április 19-20-ra esik.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnában a Covid-19 betegség halálozási mutatója jelenleg 3,1 százalékos. Összehasonlításképpen ez most Spanyolországban 9,9, Olaszországban pedig 12,6 százalékos, alacsonyabb viszont az ukrajnainál Németországban, ahol kevesebb, mint 2 százalékos, és Dél-Koreában, ahol 1,5 százalékos – tette hozzá.

 A digitalizációs fejlesztésekért felelős minisztérium kidolgozta a házi karanténban lévők mobiltelefonos ellenőrzésének módszerét, azt ellenőrizendő, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat – adta hírül a tárca sajtóosztálya. Az alkalmazás a két héten át tartó karanténidőszak alatt naponta legfeljebb tíz alkalommal küld a megfigyelt személy telefonjára úgynevezett push típusú üzenetet, amelyre az illetőnek egy fotót kell magáról visszaküldenie. A küldéskor bekacsol a rendszerben a helymeghatározás, így értesül a fogadó, hogy az üzenet küldője éppen hol tartózkodik.

 A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetése szerdán közölte, hogy a régióban egy baptista összejövetel lett a fertőzés elterjedésének fő okozója. Persotravenszk városában évente hagyományosan ilyentájt gyűlnek össze a baptisták. Egyházi vezetőjük idén ugyan lemondta az összejövetelt, mégis az országból, de külföldről is több százan érkeztek a településre, ahol a helyben lakóknál szállásolták el őket. Csak a városban 21 fertőzöttet azonosítottak keddig, az egész megyében összesen 41-et.

 Az ideiglenesen megszállt területekkel foglalkozó ukrán minisztérium értesülése alapján Donyeck megye szakadár megszállás alatti részében, Amvroszijevka központi járási kórházában belehalt a Covid-19 betegségbe egy fertőzött, de a szakadárok ez igyekeznek eltitkolni, a betegről felvett orvosi dokumentumokat elkobozták. Jelenleg a szakadár területen mindössze hat fertőzéses esetet ismernek el hivatalosan. A tárca megemlítette, hogy Oroszországból érkezett járványügyi orvosok naponta ellenőrzik a szakadár fegyveresek állapotát.