Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
Hirdetés

Az igazolt fertőzöttek száma 4401 volt az utóbbi egy nap alatt, ami valamivel kevesebb mint a csütörtöki 4492, de több a szerdai 3491-hez képest. A számok folyamatosan ingadoznak: szombattól enyhe, de fokozatos csökkenés volt megfigyelhető, majd újabb emelkedés. Az adatok ingadozásához hozzájárulnak a nem egyenletesen növekvő számban végzett vírustesztek is. 

Az „új” elhunytak száma csütörtökön 712 volt a többször javított végleges számítások szerint. A gyógyultak száma az egy nappal ezelőtti majdnem ezerhez képest most 589-cel emelkedett, így a gyógyultak teljes száma elérte a 10 950-t.    

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte 89 498-t.

Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) mérései szerint a járványgörbe már napok óta süllyedésnek indult, de az ország különböző részein más és más fázisban van a fertőzés terjedése.         A gócpont Lombardiában a bizonyított fertőzöttek száma 2409-cel emelkedett a csütörtöki 2543-hoz képest.  Egy nap alatt viszont az eddigi legtöbben, 541-en haltak meg az észak-olaszországi tartopmányban a huszonnégy órával korábbi 387-hez képest.

Az eddigi legtöbb, 199 volt az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma Rómában is, ahol a teljes létszám 2295-re nőtt.

A polgári védelem tájékoztatóját korábban tartották meg Ferenc pápának a Vatikánban este hat órakor kezdődő imája miatt, amelyet az egyházfő a járvány halottaiért, betegeiért és az őket ápolókért is mondott. Az adatokat ez alkalommal Domenico Arcuri kormánybiztos mondta el, aki az olaszországi intenzív osztályok ellátásáért felelős. A számok folytonos változásával kapcsolatban Arcuri hangoztatta, hogy a nyugati államok számára „precedens nélküli pandémiáról” van szó. A kormánybiztos nagyon nehéznek nevezte a szájmaszkok, orvosi felszerelés és gépek beszerzését, amelyekért szerinte „világméretű háború” folyik az országok között.

Korábban Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy nyilatkozott, csütörtökön még aggódott a számok megugrása miatt, és nem tudta értelmezni az adatok alakulását, de most azt gondolja, ez a tetőzés, és megkezdődhet az esetek csökkenése. Giuseppe Sala milánói polgármester úgy reagált, fel kellene függeszteni a mindennapos adatközlést, mivel ez csak félelmet kelt.

Már negyvennégyre emelkedett a munkájuk közben az új koronavírus-fertőzés miatt meghalt olasz orvosok száma, és 6414 egészségügyi dolgozó betegedett meg.       Március 31-én a gyász jeleként félárbócra eresztik a nemzeti zászlókat az egész országban.