Az ezzel kapcsolatos hivatalos nyilatkozat rámutat arra, hogy mivel az amerikai kongresszus megvonta a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény státuszát Oroszországtól, Biden úgy döntött, hogy 35 százalékra emeli a vámot azokra a termékekre, amelyeknek az importját még nem tiltották be. Az elnök hangsúlyozta, hogy ez a lépés összhangban van az Egyesült Államok külpolitikai érdekeivel.

Hirdetés

Konkrétan még nem nevezték meg, hogy mely termékeket sújt a 35 százalékos vám, de röviddel korábban a Fehér Ház azt közölte, hogy több, mint 570 áruról van szó, 2,3 milliárd dollár értékben.

Joe Biden április 8-án írta alá az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fenntartott normális kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztéséről, valamint az ukrajnai helyzetre tekintettel az Oroszországból származó energiaimport betiltásáról szóló, a kongresszus által már jóváhagyott törvényjavaslatokat. A normális kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztése azt jelenti, hogy az orosz és a fehérorosz importot megfosztják a legnagyobb kedvezményes elbánástól az amerikai piacon. Ezzel az Egyesült Államok kormányát feljogosítják arra, hogy magasabb vámokat vessen ki az orosz és a fehérorosz árukra, mint a többi országra, amely tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO).

Az intézkedések 2024. január 1-ig szólnak, de az amerikai elnöknek lehetősége van arra, hogy helyreállítsa a normális kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal és Fehéroroszországgal.

Korábban írtuk