Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Department of State
Hirdetés

Kína az 1984-ben aláírt kínai-brit nyilatkozatban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2047-ig tiszteletben tartja a terület autonómiáját.

A kínai kormány a parlament pénteken kezdődött éves ülésszakára előterjesztette a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak” minősített cselekményeket. A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást.

„Úgy tűnik, hogy ez a nemzetbiztonsági törvény megsérti a brit-kínai egyezményt” – szögezte le vasárnap Robert O’Brien. Hangsúlyozta, hogy amennyiben Pekingben megszavazzák a vitatott törvényt, annak meglesznek a következményei az amerikai-hongkongi kapcsolatokban.

Korábban írtuk

„Nem látom, hogyan is maradhatna Hongkong ázsiai pénzügyi központ, ha a Kínai Kommunista Párt elfogadtatja és alkalmazza ezt a törvényt, és átveszi a teljes ellenőrzést Hongkong felett. Ez tragédia lenne Hongkong népének és nagyon rossz lenne Kínának is” – fogalmazott O’Brien.

Pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter éles szavakkal ítélte el a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet. Úgy fogalmazott: a törvény elfogadása a „lélekharang” megkondítását jelentené Hongkong számára. „Bármilyen döntés, amely érintené Hongkongnak a kínai-brit közös nyilatkozatban garantált autonómiáját és szabadságát, elkerülhetetlenül hatással lenne az egy ország-két rendszerről alkotott álláspontunkra” – mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője.

Az Egyesült Államok felszólítja Pekinget, hogy „gondolja át végzetes javaslatát, teljesítse nemzetközi kötelezettségeit és tartsa tiszteletben Hongkong magas szintű autonómiáját, demokratikus intézményeit, polgári szabadságjogait” – hangoztatta Pompeo.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Csernobilhoz hasonlította Kína járványkezelését

A csernobili atomkatasztrófához hasonlította Kína járványkezelését Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott interjújában vasárnap. „A vírus terjedésének elleplezése Csernobillal együtt vonul be majd a történelembe” – fogalmazott O’ Brien, utalva az 1986-os ukrajnai nukleáris katasztrófára. „10-15 év múlva az HBO filmet is fog készíteni róla” – fűzte hozzá.

Az HBO filmcsatorna nemrégiben sugározta a csernobili atomerőműben 1986-ban történt nukleáris katasztrófa történetét, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelmét feldolgozó minisorozatot.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy vajon a kínai járványkezelés befolyásolja-e az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat, O’Brien azt válaszolta: „ma nagyon más világban élünk, mint amikor ezek a tárgyalások megkezdődtek”.

„Jó viszonyt akarunk Kínával és a kínai néppel, de sajnos a Kínai Kommunista Párt részéről egymás után olyan lépéseket látunk, amelyek ezt megnehezítik” – fogalmazott. Leszögezte, hogy „ami a kereskedelmi megállapodást illeti, majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle, de a koronavírussal ma egészen más világban élünk”.

A nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: a kínaiak „olyan vírust szabadítottak rá a világra, amely több ezermilliárd dollár kárt okozott az amerikai gazdaságnak, s most rengeteg pénzt kell arra költenünk, hogy életben tartsuk a gazdaságunkat és megóvjuk az amerikaiakat a járvány idején”.