„Három kiváló oltás áll rendelkezésünkre. Még ha az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) úgy ítéli is meg, hogy ez nagyon jó vakcina, nincs szükségünk még egy nagyon jó vakcinára”- mondta Fauci. A szakember hozzátette: elegendő oltásra szerződtek a Moderna, a Pfizer és a Johnson and Johnson vállalatokkal ahhoz, hogy minden igényt kielégítsenek.

Hirdetés

Március eleje óta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Egyes vélekedések szerint összefüggés van az oltóanyag és a vérrögképződés között. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, míg mások megerősítették.

Mindeddig egyetlen ország illetékes hatósága sem mondta ki, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága szerdán megerősítette, hogy az AstraZeneca-vakcina előnyei a Covid-19 megelőzésében felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető Covid-19 tanácsadója kedden – szintén a CNN hírtelevízióban – bejelentette: „jó úton haladnak”, hogy hétvégére az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 50 százaléka megkapja legalább az első oltását.

„Egyre könnyebb dolgunk van. Részben azért, mert nagyobb a vakcina-kínálat, illetve több helyen, több szakemberrel oltunk” – fogalmazott a szakember.

Korábban írtuk

Slavitt nem részletezte számítási módját, kijelentését egyértelműen az oltások ütemének élénkülésével indokolta. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint eddig a 18 év feletti amerikai lakosság 41,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország végzett volna a járvánnyal” – fogalmazott a tanácsadó. Hozzátette: még több mint 100 millió felnőtt van, akit nem oltottak be.

A CDC szerdán közzétett előrejelzése szerint május 1-ig akár 588 000 főre is nőhet a koronavírus okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban. Ez a halálozási arány enyhe lassulását vetíti előre a következő három és fél hétben. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által összeállított adatok szerint legalább 556 548 ember halt meg eddig az országban az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség következtében.