A szankciók által sújtott személyek között van Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője, valamint Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese is. Az amerikai pénzügyminisztérium büntetőintézkedéseket vezetett be Szergej Kirijenkóval, az elnöki hivatal vezetőjének helyettesével, Alekszandr Kalasnyikovval, az oroszországi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetőjével és Igor Krasznov főügyésszel szemben is.

Hirdetés

Az amerikai kormányzat közölte, hogy a vegyi és biológiai fegyverek ellenőrzéséről és hadviselésének tiltásáról szóló amerikai törvény hatálya alá eső jogszabály alapján 13 ipari vállalatot és 14 más céget megbüntet a biológiai és vegyi harci hatóanyagok gyártásában való gyanítható részvételért.

Washington az EU-val összehangoltan hozott szankciókat.

Az amerikai hírszerzési közösség arra a következtetésre jutott nagy bizonyossággal, hogy az FSZB novicsok nevű mérgező hadi vegyszert használt az ellenzéki politikussal szemben tavaly augusztusban – mondta az AP hírügynökségnek egy vezető washingtoni kormányzati tisztségviselő.

Korábban írtuk

Ez a keddi bejelentés a Biden elnök irányítása alatt hozott első lépés „az amerikai rendszer felforgatására irányuló” orosz tevékenység ellen – emelte ki a kormányzati tisztségviselő, aki a neve elhallgatását kérte a sajtótudósítóktól.

Washington a szankciók kiszabása ügyében egyeztetett az Európai Unióval is, amely hétfőn szintén hozott büntetőintézkedéseket orosz személyiségek és vállalatok ellen.