Főleg azokat a kisebb múzeumokat fenyegeti csőd, amelyek évente kevesebb, mint 40 ezer látogatót fogadnak – közölte csütörtökön a szövetség, amely 450 tagintézménye körében végzett felmérést.

Hirdetés

A járvány kezdetén a kormány 300 millió euró (104 milliárd forint) segélyt bocsátott a kulturális intézmények rendelkezésére, de főleg a nagy múzeumok kaptak pénzt, a kisebbek továbbra is csak saját bevételeikre számíthatnak. A szakmai szövetség felszólította a kormányt, hogy a kisebb kulturális intézményeket is támogassa.

Három hónap zárva tartás után a holland múzeumok június 1-jén nyitottak ki, de csak korlátozott számban fogadnak látogatókat.

A legtöbb holland múzeum veszteségekre számít jövőre is a látogatók korábbinál alacsonyabb száma miatt.

Korábban írtuk

A holland kulturális szektor egészét becslések szerint 2,6 milliárd euró (901 milliárd forint) kár éri a koronavírus-járvány miatt.

Fotó: ShutterStock.com/Nicole Glass Photography

Az Egyesült Államokban minden harmadik múzeum látja veszélyben a létét az elhúzódó járvány miatt.

Az Amerikai Múzeumok Szövetségének (AAM) körkérdésére a megkérdezett több mint 750 múzeumigazgató háromnegyede válaszolta azt, hogy valós veszélynek látja a végleges bezárást. A múzeumok 87 százaléka legfeljebb 12 havi túléléshez elegendő tartalékkal rendelkezik.

Szomorú, de a múzeumok közül sok nem éli túl, hogy egyik napról a másikra bevétel nélkül maradt a járvány miatt – mondta csütörtökön Laura Lott, a 35 ezer tagintézményt tömörítő AAM elnöke.

A szövetség szerint „pusztító” hatással lenne a közösségekre, a gazdaságra és az oktatásra, ha 12 ezer múzeum végleg bezárni kényszerülne. Az évi 50 milliárd dolláros (15 ezer milliárd forint) üzletet jelentő ágazattól 726 ezer munkahely léte függ.