Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Ahmed Nászer al-Raiszi vezérőrnagyot, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelőjét a szavazatok 68.9 százalékával választották meg. Megbízatása négyéves ciklusra szól, s közben hazájában változatlanul megtartja a beosztását.

Az elnökválasztást nagy figyelem kísérte, mert a testület eddigi első kínai vezetője, Meng Hung-vej 2018-ban, négyéves mandátuma közepén eltűnt, amikor visszautazott Kínába. Később kiderült, hogy vesztegetés és más állítólagos bűncselekmények vádjával őrizetbe vették. Peking nem kommentálta az ügyet, s az elmúlt két évben a dél-koreai Kim Jong Yan, az Interpol addigi alelnöke vezette az ügynökséget.

Bár az elnöki tisztséggel nem jár fizetés és az Interpol napi működésének felügyelete, az elnök magas rangú személyiség, aki az Interpol közgyűlésének és végrehajtó bizottságának ülésein elnököl.

Korábban írtuk

Az AFP francia hírügynökség tudósításában felidézte, hogy Ahmed Nászer al-Raiszi jelölése, akinek országa az Interpol költségvetésének második legnagyobb befizetője, felháborodást keltett kormányzati szervezetek és európai választott képviselők körében. Raiszit ugyanis – az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint – összefüggésbe hozták politikai foglyok kínzásával a hazájában. Az áldozatok között említik Ahmed Manszúr emírségekbeli ellenzékit és Michael Hedges brit akadémikust – akit 2018-ban kémkedéssel vádoltak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Hedges később kegyelmet kapott, de Manszúr változatlanul börtönben van.

Három európai parlamenti képviselő, köztük Marie Arena, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöke az ügyben levelet is intézett Ursula Ursula Von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez. Ebben azt írták: „Mély meggyőződésünk, hogy Raiszi tábornok megválasztása (…) súlyosan befolyásolná a szervezet képességét arra, hogy küldetését hatékonyan ellássa”.

Raiszi jelölésével és az Interpol választási folyamatával kapcsolatos kérdésekre válaszolva Jürgen Stock, az Interpol főtitkára azt hangoztatta, hogy a szervezet nem avatkozik be a politikába.

„Nekünk távol kell ettől maradnunk” – nyilatkozta Stock.

Az Egyesült Arab Emírségek minisztériumi szóvivője közölte, hogy a Raiszi ellen felhozott vádakkal benyújtott minden jogi panasz alaptalan és elutasították.

Megválasztása után a honlapján közzétett közleményében Raiszi ígéretet tett az Interpol technológiai modernizálására, a nők szerepének erősítésére, és a klímaváltozással, vagy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új kihívásokkal történő szembenézésre.

Az Interpol azt is közölte, hogy az amerikai kontinens alelnöki posztjára a brazil Valdecy Urquizát, míg az afrikai alelnöki posztra a nigériai Garba Baba Umart választották.