Fotó: ShutterStock.com/gabrijelagal (illusztráció)
Hirdetés

Az ONS vizsgálatából kitűnik, hogy az április 17-én zárult egyheti időszakban 1999-en haltak meg az angliai és a walesi idősotthonok lakó közül a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány miatt.

A kimutatás szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma megkétszereződött a vizsgált egyheti időszakban az előző azonos időszakhoz képest.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig több mint 21 ezren haltak meg a Covid-19 betegségben, de a brit kormány által közölt halálozási adatok a kórházakban bekövetkezett halálesetek számát mutatják.

A halálos áldozatok száma a legutóbbi, hétfő esti tájékoztatás szerint a megelőző 24 órában 360-nal nőtt.

Ez eddig a legalacsonyabb napi növekedés ebben a hónapban.

A statisztikai hivatal keddi tanulmánya szerint ugyanakkor az év eleje és április 17. között regisztrált, a Covid-19-járványhoz kötődő összes angliai és walesi haláleset 22,6 százaléka nem kórházakban következett be.

Az ONS kimutatta azt is, hogy a két brit országrészben – ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él – az áprilisi 17-én zárult egy hétben 22 351 halálesetet jelentettek, 3835-tel többet, mint a megelőző héten és 11 854-gyel többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.

Ez a legmagasabb heti halálozási szám ebben a térségben azóta, hogy a statisztikai hivatal 1993-ban elkezdte a heti halálozási adatok rendszer közlését a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján.

Az ONS keddi kimutatása szerint a vizsgált héten kiállított halottvizsgálati bizonylatok közül 8758 említi az „új koronavírus (Covid-19)” szóösszetételt, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 39,2 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz.

Az egy héttel korábbi időszakban ez az arány 33,6 százalék volt.

Londonban – a nagy-britanniai Covid-19-járvány gócában – az április 17-én zárult héten kiállított halottvizsgálati bizonylatok 55,2 százalékában szerepel a Covid-19 szó.