Fotó: MTI/AP/Japán önvédelmi erők
Hirdetés

A tárcavezető szerint 31 új esetet mutattak ki, és ezzel 64-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hozzátette, hogy az Ausztráliába küldött minták elemzése szerint a koronavírus erősen fertőző, omikron variánsa kezdett el terjedni a koronavírustól eddig megkímélt szigetországban.

Piukala szerint a fertőzötteknél eddig csak enyhe tünetek léptek fel, és – mint mondta – mindannyian be vannak oltva leszámítva a gyerekeket.

A Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében január közepén tört ki a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai nevű, tenger alatti vulkán, nyomában cunami (szökőár) pusztított. A természeti katasztrófa hatalmas károkat okozott a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon.

A 105 ezer lakosú szigetországban a vulkánkitörést követő nemzetközi humanitárius munkálatok kezdetéig egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak.

Korábban írtuk

Tongán a járvány megfékezése végett zárlatot vezettek be, ez azonban akadályozza a segélyezési munkálatokat.

Bár biztosan nem tudni, de feltételezések szerint az Ausztráliából, Kínából, Franciaországból, Japánból és Új-Zélandról indult, segélyt szállító hajókkal hurcolhatták be a vírust a szigetországba, a termékek behozatalára vonatkozó szigorú karanténelőírások ellenére.

Az ausztrál haditengerészet időközben arról biztosított mindenkit, hogy a vírus nem az Adelaide hadihajóval érkezett a tongai fővárosba, ahol az első eseteket azonosították. A közlés szerint a hadihajó, amelynek fedélzetén koronavírussal fertőzöttek voltak, nem rakodta ki segélyszállítmányát Nuku’alofában.

Az egészségügyi tárca szerint a beoltható tongai lakosság mintegy 88 százaléka már megkapta a vakcinák mindkét adagját.