A strasbourgi székhelyű testület közleményéből kiderül: a panaszosok – két kongói és egy georgiai család tagjai – 2018-ban érkeztek a délnyugat-franciaországi Haute-Garonne megyébe, ahol a helyi prefektúrától – az állam megyei szintű képviseletétől – menedékjogot kaptak, viszont kérelmezésük ellenére sem biztosítottak számukra sürgősségi elhelyezést. Ezt követően a családok külön-külön a toulouse-i közigazgatási bírósághoz fordultak, amely jóváhagyta kérelmüket, és felszólította a prefektúrát, hogy keressen számukra szállást. A bíróság határozatát azonban nem hajtották végre.

Hirdetés

A strasbourgi testület bírái úgy vélik, „a sürgősségi elhelyezéshez való jog, szociális jellegénél és céljánál fogva, hasonló a lakhatási vagy a szociális védelemi törvények keretében elismert jogokhoz”. A sürgősségi elhelyezés megtagadását ezért ebben az esetben nem lehet idegenrendészeti célból hozott döntésnek tekinteni, így polgárjogokat sért. Az ítélet azt is hozzáteszi, hogy habár a prefektúra szerint a regionális befogadólétesítmények telítettek voltak a panaszosok érkezése idején, a hivatal dolgozói nem tettek lépéseket, hogy tájékoztassák a központi közigazgatást a sürgősségi elhelyezés során felmerült nehézségekről.

A bíróság elmarasztalta a francia államot az illetékes közigazgatási hatóságok „teljes passzivitása miatt,” ami az illetékességi területükhöz tartozó közigazgatási bíróság határozatainak végrehajtását illeti, különösen az emberi méltóság védelmével kapcsolatos jogvitákban. A testület minden panaszos családnak 5 ezer euró kártérítést ítélt meg, illetve további 7015 eurót kiadásaik fedezésére.

Korábban írtuk