Az ügyet két francia házaspár terjesztette a strasbourgi testület elé, miután sikertelenül kérelmezték a francia hatóságoktól lányaik és azok gyerekeinek hazatelepítését Franciaországba. A két fiatal nő dzsihadistákhoz ment feleségül Szíriába, és jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött északkelet-szíriai táborokban tartják őket fogva gyermekeikkel együtt.

Hirdetés

A felperesek azt kifogásolták, hogy az elutasítás miatt családtagjaik az emberi jogokat sértő, embertelen és megalázó bánásmódnak voltak kitéve, és a hatóságok megsértették a hazatéréshez való jogukat.

Az EJEB ítéletében kimondta, hogy a francia hatóságok nem foglalkoztak megfelelően a hazatérésük engedélyezésére vonatkozó kérelmükkel. „A kérelmezők által a hozzátartozóik nevében benyújtott hazatérési engedélykérelmek vizsgálata nélkülözte az önkényesség elleni megfelelő biztosítékokat” – állapította meg az bírói testület. Hozzátette: a francia kormánytól elvárható, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a felperesek kérelmét, és ennek során nyújtson számukra megfelelő biztosítékokat az önkényes határozatokkal szemben. A bírák felhívták a figyelmet, hogy a felülvizsgálat folyamán az eljáró hatóságoknak figyelembe kell venniük a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit, valamint kiszolgáltatottságukat és különleges szükségleteiket.

A hazatelepítési kérelmek felülvizsgálata mellett a francia államnak összesen 31 200 eurót kell fizetnie a felpereseknek perköltségeik megtérítésére.

Korábban írtuk