Elmarasztalta Olaszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a szobatársa megölésével vádolt, majd felmentett Amanda Knox ügyével kapcsolatban, akinek az ítélet szerint megsértették a jogait eljárásuk során az olasz hatóságok.

Fotó: Wikimedia Commons

Fotó: Wikimedia Commons

Elsőfokú ítéletében a bírói testület megállapította, hogy Olaszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját is a tisztességes tárgyalás jogának vonatkozásában, és ezért 18 400 euró kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosnak, ami jóval alatta marad az általa követelt 2,7 millió eurónak.

Mint írták, az olasz hatóságok nem vizsgálták ki Know azon panaszait, amelyek szerint nem megfelelően bántak vele az első két rendőrségi kihallgatásán, valamint az is problémás, hogy nem léphetett kapcsolatba ezek során ügyvéddel.

A törvényszék emellett aláhúzta: nem megfelelően járt el az eljárás során biztosított tolmács, egy rendőrnő, aki megölelte a diáklányt, többször is megsimogatta a haját, megfogta a kezét.

Know állítása szerint barátjával együtt „lélektani kínzást és fizikai bántalmazást” szenvedtek el a kihallgatások során a nyomozók és az ügyészek részéről, erre azonban nem talált bizonyítékot az EJEB, ugyanakkor sérelmezte, hogy nem vizsgálták ki az ezzel kapcsolatos panaszokat.

„Öt napon át, 53 keresztül tartott a kihallgatásom, ügyvéd nélkül, olyan nyelven, amelyet körülbelül úgy értettem, mint egy 10 éves gyerek. Amikor mondtam, hogy nem tudom ki ölte meg Meredith Kerchert, kaptam egy pofont, és azt mondták, hogy emlékezzek” – írta a felperes.

Az amerikai Amanda Knoxot és olasz barátját, Raffaele Sollecitót 2009-ben 26, illetve 25 év börtönbüntetésre ítélték, amiért a vádak szerint 2007-ben Perugiában megölték a lány szobatársát, a brit Meredith Kerchert. Négy év fogva tartás után, 2011-ben végül felmentette őket a fellebbviteli bíróság.