Az első eset felperese a török oktatási minisztérium munkatársa volt, akinek azért mondtak fel a munkahelyén, mert a Facebook közösségi oldalon a nemzeti hatóságok elnyomó módszereit bíráló tartalmat „lájkolt”. A panaszost végkielégítés kifizetése nélkül bocsátották el állásából, arra hivatkozva, hogy „munkahelyén megzavarta a békét és a rendet.” Miután a helyi bíróságok elutasították a munkába való visszahelyezésre irányuló keresetét az érintetett az EJEB-hez fordult.

Hirdetés

A második esetben a török igazságszolgáltatás egy egyetemi hallgatót ítélt több mint 2000 euró pénzbüntetésre 2012-ben közhivatalt ellátó személy megsértése miatt. A felperes az akkor miniszterelnöki tisztséget betöltő Recip Erdogan elnököt bírálta egy diáktüntetésen elmondott beszédében.

A strasbourgi testület megállapította, hogy a hallgató beszédében ellenséges hangot ütött meg Erdogannal szemben, többek között „veszett kutyának” nevezte a jelenlegi elnököt, azonban megjegyezte, hogy egy közszereplő esetében a véleménynyilvánítás határai tágabbak, mint magánszemély vonatkozásában.

Az EJEB mindkét esetben 2000 euró erkölcsi kártérítést ítélt meg a panaszosoknak.

Korábban írtuk