Fotó: shutterstock illusztráció

Svédország első fokon pert vesztett az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) egy, az ország biztonságára nézve veszélyesnek tartott marokkói állampolgár kitoloncolásának ügyében – jelentette kedden a TT svéd hírügynökség.

A marokkói állampolgár 2005-ben kapott tartózkodási engedélyt Svédországban. 2016-ban a svéd titkosszolgálat (SAPO) figyelmeztetett: a férfi veszélyt jelent az állam biztonságára. Idővel a bevándorlási hivatal kitoloncolásáról határozott, ezt a döntést később a migrációs ügyekben illetékes svéd törvényszék is fenntartotta.

A Marokkóból származó férfi a svéd hatóságok döntése ellen panasszal élt a strasbourgi székhelyű bíróság előtt. Arra hivatkozott, hogy miután potenciális terroristának bélyegezték őt Svédországban, hazájába visszatérve megkínozhatják és börtönbe vethetik.

A svéd hatóságok viszont azzal érveltek, hogy az emberi jogok helyzete Marokkóban az utóbbi években lényegesen javult, ezért az észak-afrikai országból származó migránsok hazatoloncolása nem jelent veszélyt számukra.

Az EJEB ítéletében nem osztotta a svéd álláspontot, s megállapította, hogy, ha kitoloncolják a férfit, azzal Svédország megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkét, mert nem zárható ki az embertelen bánásmód és a kínzás veszélye Marokkóban.

A bírák 3300 euró (több mint 1 millió forint) kártérítést és perköltséget ítéltek meg a testület közleményében csak Mr. X.-ként azonosított férfinak. Egyúttal fenntartották azt a 2016-ban hozott, úgynevezett ideiglenes intézkedést, hogy a férfit nem lehet kitoloncolni, amíg a döntés jogerőre nem emelkedik. A bíróság döntése ellen ugyanis még az állam és a felperes is fellebbezhet.

(MTI)