Fotó: ShutterStock.com/Allexxandar
Hirdetés

Az uniós szolgálat aláhúzta, a harcok befejezése országosan, de különösen Idlíb tartományban elengedhetetlen, ahol az emberek nagy számban készülnek elhagyni lakóhelyüket.

A nyilatkozatban az ENSZ szíriai különmegbízottja, Geir Pedersen nemrégiben elhangzott felhívására emlékeztettek, amely szerint azonnali és országos tűzszünetre van szükség Szíriában, különös tekintettel a koronavírus-járvány gyors terjedésére.

„Az Idlíb tartományra vonatkozóan, közelmúltban elfogadott tűzszünet törékeny. Meg kell erősíteni, és ki kell terjeszteni Szíria egészére” – fogalmaztak.

Az Európai Unió a szíriai humanitárius tevékenységek legjelentősebb támogatójaként készen áll arra, hogy segítse az ENSZ erőszak megállítását és a koronavírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseit. Az unió, ahogy a konfliktus elmúlt tíz évében, továbbra is segítséget nyújt a szükséget szenvedő szíriai embereknek, és kiegészítő támogatásokat biztosít a járvány jelentette kihívás leküzdésében is. Együttműködik nemzetközi partnereivel, az ENSZ ügynökségeivel és a civil szervezetekkel a világjárvány megállítását célzó törekvések fokozásának érdekében – tették hozzá.

Az Európai Unió elkötelezett a szíriai erőszak felszámolása és a konfliktus politikai megoldása mellett – szögezte le az unió külügyi szolgálata.