Fotó: Malaysiakini (képernyőkép)
Hirdetés

A tajvani törvényhozásban nem szokatlan, hogy a pártok képviselői dulakodással és tiltakozással fejezik ki egymással szembeni ellenérzéseiket.

Húsz kuomintangos képviselő hétfőre virradóra megszállta a törvényhozás nagytermét, ahol elbarikádozták, valamint egymáshoz és a székekhez láncolták magukat. Az akciót az váltotta ki, hogy szerintük a kormány erőszakkal próbálja keresztülvinni egy tanácsadó kinevezését a kormány munkáját felügyelő magasszintű ellenőrző bizottságba.

Hétfő este a DPP képviselői eltávolították az útjukban álló akadályokat és behatoltak a parlamenti nagyterem szónoki emelvénye körüli területre, ahol az ellenzékiek tábort ütöttek. Dulakodás és heves kiabálás tört ki közöttük és a kuomintangos képviselők, köztük a szervezet új vezetője, Johnny Chiang között, akik vehemensen védelmezték állásaikat. Chiang végül egy mellékajtón elhagyta a szónoki emelvényt, ahova azonban később visszatért.

Korábban írtuk

Az indulatos jeleneteket követően békésebb hangulat alakult ki a felek között.

A KMT honatyái, akik idén januárban a parlamenti választásokon, majd az elnökválasztáson is alulmaradtak, vasárnap indították tiltakozó megmozdulásukat a törvényhozásban. A párt hagyományosan amellett áll ki, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat Kínával, amely Tajvant az ország szakadár tartományának tekinti.

Tajvant Kína szakadár tartománynak tartja, amely de facto függetlenül működik. Ezt a tajvaniak elsöprő többsége támogatja is, de a formális elszakadást, a függetlenség kinyilvánítását aligha, mert az akár fegyveres konfliktushoz is vezethet Kínával.