A szomszédos Litvániába menekült egykori angoltanár az EU rendkívüli, a fehéroroszországi helyzetet megvitatandó csúcsértekezlete előtt tette közzé angol nyelvű üzenetét a közösségi médiában.

Hirdetés

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal a feladattal néz szembe, hogy miképpen vessen gátat az országban kibontakozott tömeges tiltakozásoknak, amelyek a legnagyobb kihívást jelentik 26 éve tartó regnálásának. Az államfő tagadja, hogy csalások történtek az augusztus 9-i elnökválasztáson.

Cihanouszkaja üzenetében azt mondta: Lukasenka elvesztette legitimitását a fehérorosz nemzet és a világ szemében. Hozzátette, hogy ő a jogos győztese az elnökválasztásnak, új választások megtartását szeretné nemzetközi megfigyelők jelenlétével.

Az EU korábban már jelezte, hogy szankciókkal fogja sújtani azokat a fehéroroszországi tisztviselőket, akiket felelősnek tekint a választási csalásokért és a tiltakozók elleni brutális fellépésért, amelyek során legalább két tüntető meghalt, ezreket pedig őrizetbe vettek.

Korábban írtuk

Ann Linde svéd külügyminiszter felajánlotta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leendő soros elnökeként kész Minszkbe utazni, hogy közvetítsen a fehérorosz kormány és az ellenzék között.