Nigéria elnöke, Muhammadu Buhari egy konferencián tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy még él, miután a közösségi médiában hónapok óta a halálhírét keltették – írja a The Guardian.

Képernyőfotó: Guardian News YouTube

Képernyőfotó: Guardian News YouTube

Az afrikai, részben keresztény, részben muszlim köztársaság elnökéről az is elterjedt, hogy egy szudáni hasonmás helyettesíti, sőt, egyesek még a klónozását is feltételezték, hogy így tereljék el a figyelmet a haláláról.

A jövő februári elnökválasztáson újraválasztásáért induló Buhari tavaly öt hónapot az Egyesült Királyságban töltött, ahol ismeretlen betegséggel kezelték. A közösségi médián az ellenzék közreműködésével elterjedt az elmélet, miszerint Buharit egy hasonló kinézetű, Dzsubril nevű szudáni férfival helyettesítik.

Az összeesküvés-elmélet kiötlői nem tudtak bizonyítékot felmutatni, de a YouTube-on és Facebookon terjedő videókat rengetegen megnézték.

Sokan remélték, hogy meghaltam a betegség következtében. Néhányan még az alelnök fülébe is bogarat ültettek, aki ezután meglátogatott engem Londonban.

– mondta az elnök, aki tudatlannak és hitetlennek nevezte a híresztelőket.

Ez a valódi énem, biztosíthatom Önöket. Nemsokára megünneplem a 76. születésnapomat és továbbra is erős maradok. […] Ha bárkik is veszélyeztetnek engem, azok az unokáim, akik lassan túl sokan lesznek

– tette hozzá nevetgélve egy lengyelországi konferencián a helyi nigériaiaknak, miután az abszurd híresztelésekről kérdezték.