Vermont állam demokrata párti képviselői Christine Hallquistet választották a párt kormányzójelöltjévé. Ezzel az Egyesült Államok történetében először indul szövetségi állami pozícióért egy nyíltan transznemű személy.

Képernyőfotó: youtube.com

Képernyőfotó: youtube.com

Hallquist három másik demokrata párti jelöltet utasított maga mögé, és a november 6-ai választáson a jelenlegi republikánus kormányzó, Phil Scott ellen száll majd versenybe. 

„Szerintem Vermont az egész ország számára egy valódi reménysugár” – nyilatkozta Hallquist a Reuters hírügynökségnek. 

A transznemű jelöltek abban reménykednek, hogy társaik 2017-es győzelmeire építhetnek: az elmúlt évben legalább tízen nyertek el hivatalos posztokat, többen mint korábban valaha. Ebben az esztendőben eddig 43 transznemű jelölt indult a legkülönbözőbb politikai posztokért, legtöbben a Demokrata Párt színeiben, néhányan függetlenként vagy éppen a Zöld Párt zászlaja alatt.

Hallquist az első nyíltan transznemű személy, aki el tudta nyerni az egyik nagy párt jelölését egy szövetségi állami pozícióra. A korábban David Hallquistként ismert politikus egy vermonti áramszolgáltató cég vezetőjeként dolgozott, amikor férfiból nővé vált 2015-ben. Átváltozását fia, Derek egy dokumentumfilmben örökítette meg. A film eredetileg arról szól volna, az áramszolgáltató hogyan kezeli a klímaváltozás okozta kihívásokat, ám jóval személyesebb hangvételűvé sikeredett, hiszen Hallquist a forgatás közben vallotta be fiának, hogy nőnek érzi magát.

„Büszke vagyok arra, hogy példakép lehetek marginalizálódott csoportok tagjai számára, hogy fel tudjanak emelkedni és el tudják fogadtatni magukat” – nyilatkozta Hallquist. – „Szeretem Vermontot, mert felül tudunk emelkedni az ilyen felszínes témákon. Én egy vezető vagyok, aki történetesen transznemű. A vermontiak tisztában vannak ezzel. Azért szavaztak rám, amit Vermontért teszek majd”.

Vermont volt az Egyesült Államok első szövetségi állama, amely 2000-ben engedélyezte az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát, majd 2009-ben elsőként legalizálta a melegházasságot.