Az elszenvedett sérülések ellenére szerencsésnek mondta magát a brüsszeli terrortámadások egyik magyar túlélője, mivel ha egy kicsivel magasabban érik a detonációból származó repeszdarabok, akkor létfontosságú szerveket, lejjebb pedig artériát szakítanak el, ami gyors elvérzéshez vezetett volna – mondta az MTI-nek adott nyilatkozatában Krahulecz Erzsébet, a brüsszeli repülőtéren március 22-én elkövetett kettős öngyilkos robbantásos merénylet egyik sérültje.

Elmondta: az első robbanás során egy tíz centiméteres fémlövedék érte az oldalán, amely a bal csípő tájékán roncsolta a medencecsontot. A terroristák gyakran helyeznek el fémdarabokat, csavarokat, vagy szögeket a robbanóanyag mellett azért, hogy még nagyobb pusztítást végezzen a detonáció – magyarázta.
    
Tájékoztatása szerint az eset olyan váratlanul történt, amelyre nem lehetett felkészülni, vagy elkerülni. Az első robbanás hozzá közel, alig néhány méterre történt, a pokolgépből származó fémdarab és a detonáció fellökte, ezért nem tudott felkelni. Vélhetően ez védte meg őt attól, hogy a második robbanás repeszszilánkjai nagyobb kárt tegyenek benne – számolt be tapasztalatairól Krahulecz Erzsébet regionális igazgató, aki az EY nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég brüsszeli irodájában, regionális szabályozási és közpolitikai igazgatójaként dolgozik, s korábban a londoni magyar nagykövetség diplomatája volt. 2014-ben tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott.
    
Regionális feladataiból adódóan sokat utazik repülővel, amely a későbbiekben is elkerülhetetlen lesz munkájához. A támadás reggelén Rigába készült utazni – mondta.
    
A két robbanás között alig telt el néhány másodperc, szinte egyszerre történt – emlékezett vissza, hozzátéve: a robbanásokat nem is hallotta, inkább a testén keresztül érezte az addig ismeretlen zajt és a légnyomás erejét.
    
A második robbanást követően a váróhelységből mindenki menekülni próbált, csak a halottak és a súlyos sebesültek feküdtek mellette, felállni nem tudott, de a történtek alatt végig tudatánál volt – számolt be.
    
Elmondta, hogy 10-15 perc elteltével érkezett a helyszínre az első katona, aki felemelte és kivitte a terminálból, a legtöbb mozdulatlan embert csak kihúzták az épület előtti területre. Onnan egy hangárba szállították a sérülteket. Elmondása szerint a várakozók között félelem uralkodott, mert nem lehetett tudni, hogy a két robbanást követően várható-e további detonáció is. Voltak, akik fegyverropogást is hallani véltek.
    
Legalább egy óra várakozás után érkeztek az első mentők, akik a sérülések fajtája és súlyossága szerint osztották és szállították el őket az ország 28 kórházába.
    
Krahulecz Erzsébetet a lövedékszerű fémdarab és a bőr alá fúródott nagyszámú fémforgács miatt az antwerpeni kórházba szállították, amely a lőtt sebekre és a súlyos égési sérülésekre szakosodott.
    
Elmondta: a kórházban minden terrortámadásban megsérültet kiemelten kezeltek, a legnagyobb odafigyelésben részesítették és minden szükséges ellátást elsőbbséggel megkaptak a húsvéti ünnepek alatt is.
    
Műtéteiről elmondta, hogy először a nagyobb fémdarabot és a szilánkokat távolították el, amelyeket a rendőrség – ahogy minden sérült esetében – összegyűjtött és elvitt átvizsgálásra. A második műtét alkalmával tették helyre a sérült csontokat. Esetében a kezelések végén teljes gyógyulásra számítanak – tette hozzá.
    
Hangsúlyozta: ilyen helyzetben az emberi kapcsolatok, a személyes jelenlét és törődés a legfontosabb, amelyekből erőt és bíztatást merített a gyógyuláshoz. Beszámolt arról, hogy munkatársai, a cég legfelső vezetője, a globális és regionális munkatársak, a brüsszeli és budapesti irodából érkező segítség és támogatás rendkívül sokat jelentett szamara. A belga királynő, Mathilde is meglátogatta Antwerpenben kórházi ágyánál.
    
Beszámolt arról is, hogy a brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felhívta, akik felajánlották, hogy kérésére Magyarországon is folytathatják a kezelést, de családi kötődés miatt Belgiumban maradt.
    
Krahulecz Erzsébet kitért arra, hogy sokat gondolkodik azon, milyen változást hoz személyes életébe a terrortámadás okozta fizikai és lelki sérülés. Továbbá azon is érdemes elgondolkodni, merre tart Európa – tette hozzá.
    
„Az elkövetkezendő időben Európa biztonságának ügye elsődleges feladat kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy növelni kell az országok közötti együttműködést” – mondta.
    
Véleménye szerint az Európát érő terrorcselekmények folyamatos fenyegetettséget jelentenek, amire az európai országoknak és vezetőiknek közösen és minél hamarabb, összehangolt megoldást kell találniuk. Az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt minden szinten és minden érintett szervezet között, valamint az információk megosztása lenne az első és legfontosabb lépés, hogy hasonló események ne történhessenek meg – húzta alá.
    
„Ez nem jövőbeli probléma, a veszély itt van, a fenyegetettség jelentős, amellyel kiemelten kell foglalkozni” – húzta alá a korábbi diplomata.
    
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad megengedni, hogy a félelem eluralkodjon. Egészséges és biztonságos környezetet kell teremteni saját magunk és gyermekeink szempontjából is.
    
„Minden eszközzel hozzá kell járuljunk az összehangolt, együttes európai megoldáshoz” – tette hozzá a terrortámadások sérültje.
    
A két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen – köztük két magyar – megsebesültek.

(MTI)