Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Az életkörülményeken sürgősen javítani kell” – jelentette ki Filippo Grandi, miután ellátogatott a moriai táborba Leszbosz szigetén.

„Bármilyen legyen is ezeknek az embereknek a jogállása, nem fogadhatjuk el, hogy ilyen nyomorúságos körülmények között, az erőszaknak és a kizsákmányolásnak kitéve éljenek” – tette hozzá a főbiztos, aki kétnapos látogatásra érkezett Görögországba, az Európába irányuló bevándorlás fő kapujába.

A látogatással egy időben Görögország nagyszabású reformprogramot jelentett be, amelynek keretében átalakítják a Törökországhoz legközelebb lévő, így a legtöbb menedékkérő által elért öt szigeten lévő táborokat.

A görög hatóságok szerint jelenleg több mint 39 ezer menedékkérő tartózkodik Leszbosz, Számos, Híosz, Lerósz és Kósz szigetén, ahová naponta százak érkeznek.

Kiriákosz Micotákisz konzervatív kormánya a múlt héten jelentette be a három legzsúfoltabb és legegészségtelenebb tábor bezárását. Ezek helyett zárt központokat hoznak létre, megháromszorozva így Leszbosz, Számos és Híosz befogadóképességét.

A kormány ígéretet tett arra is, hogy visszatoloncol Törökországba 10 ezer embert, akiknek elutasították a menedékkérelmét. További 20 ezer menedékkérőt az ország belsejébe szállítanak. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint azonban a szárazföldi táborokban máris 20 ezren tartózkodnak, és közel járnak a túlterheléshez.

A görög kormányfő azt is vállalta, hogy az Égei-tengeri szigetekről több mint négyezer, kísérő nélkül érkező kiskorút átköltöztetnek, miután nem sikerült rábírni az európai uniós társállamokat, hogy csaknem háromezret fogadjanak be.

Az ENSZ-főbiztos, aki szerdán találkozik Micotákisszal, hangsúlyozta, hogy támogatja ezt a tervet. Hozzátette, hogy mint a görög miniszterelnököt, őt is aggasztja a gyermekek sorsa.

„Európának többet kell tennie Görögországért, a leginkább érintett országért” – mondta Filippo Grandi, miután meglátogatta a moriai tábort, ahol a létesítmény befogadóképességénél háromszor többen, 13 ezren vannak.