Bachelet ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot: szigorúbb intézkedésekre van szükség az Egyesült Államokban a hasonló halálesetek megakadályozása érdekében.

Hirdetés

„Véget kell vetni annak, hogy büntetlenül maradnak az ilyen bűncselekmények és jogsértések a biztonsági erők részéről. Szigorú intézkedésekre van szükségünk a további hasonló gyilkosságok megelőzéséhez” – vélekedett Bachelet a genfi hivatala által kiadott közleményben.

Az ENSZ-főbiztos szerint azonban a rendőri erőszak újabb, szintén afroamerikaiak halálával végződő esetei arra mutatnak, hogy az amerikai rendőrség reformja önmagában kevés ahhoz, hogy megakadályozzák a hasonló helyzeteket.

Kedden egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt az ohiói Columbus városában, miután késelési kísérletről szóló bejelentésre érkezett egy családi házhoz. Az eset mindössze fél órával azelőtt történt, hogy egy minneapolisi bíróságon az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet a Floyd-ügyben.

Korábban írtuk

Bachelet úgy fogalmazott: ideje, hogy a szavak helyét a tettek vegyék át, és valódi változásra van szükség a rendőrök munkavégzésének módjában, nem csak az Egyesült Államokban.