Fotó: ShutterStock/lev radin
Hirdetés

Hangsúlyozta: a rasszizmus tanult viselkedésminta, amely „önmagától válik romboló erővé” amellett, hogy „az egyik legpusztítóbb erő, amely megosztja a világ társadalmait”.

A főtitkár legkésőbb decemberig minden országtól „egy határidőhöz kötött, átfogó nemzeti terv” kidolgozását sürgette, amely diszkriminációmentes jogszabályokon, valamint tényekre és bizonyítékokra épülő politizáláson kell, hogy nyugodjon.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nemcsak a kormányokat terheli felelősség a rasszizmus elleni harcban, hanem a magánszektort is, amelyben tevékenykedőknek szerinte kötelessége, hogy a termékeikben, szolgáltatásaikban, valamint munkahelyeiken esetleg tapasztalható diszkriminációt megszüntessék.

A volt portugál kormányfő úgy vélte, hogy napjainkban egyre inkább jelen van az idegengyűlölet, az előítéletesség és a gyűlöletbeszéd a világban, amiben a politika mellett a közösségi médiaplatformok is kulcsfontosságú szerepet játszanak egyebek között azzal, hogy az alkalmazásoknál használt mesterséges intelligencia „felerősíti és digitalizálja a faji alapú megkülönböztetést és gyűlölködést”.

Korábban írtuk