A szakértők szerint a nemzetközi jog értelmében ezeknek az országoknak kötelességük hazajuttatni állampolgáraikat, és bizonyíték esetén bíróság elé állítani a felnőtt személyeket tisztességes tárgyalásokon.

Hirdetés

Csaknem 10 ezer nőt és gyereket tartanak fogva az al-holi és rozsi táborokban – amelyekben több mint 64 ezer ember él jelenleg – a szíriai kurd hatóságok, a táborban élők legtöbbje iraki és szíriai állampolgár.

„Az ügy rendkívül sürgős” – mondta egy sajtótájékoztatón Fionnuala D. Ní Aoláin, az ENSZ-nek az emberi jogok védelméről a terrorellenes harccal összefüggésben beszámoló jelentéstevője, miután a független szakértők közös nyilatkozatot adtak ki. Ní Aoláin az említett 57 ország – amelyek között megtalálható Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok is – listáját „szégyenlistának” nevezte. Az ENSZ-jelentéstevő bírálta azt is, hogy egyre több embert fosztanak meg állampolgárságától, megjegyezve, hogy törvénytelen valakit hontalannak nyilvánítani. Ní Aoláin szerint a táborokban uralkodó körülmények kimeríthetik a kínzás, az embertelen és megalázó bánásmód fogalmát.

A világszervezet a múlt hónapban arról számolt be: jelentéseket kapott arról, miszerint 12 szíriai és iraki állampolgárt gyilkoltak meg január első felében az al-holi táborban, amelyben az Iszlám Állam tagjainak hozzátartozóján kívül belső menekültek is élnek.

Korábban írtuk

Kanada, Finnország és Kazahsztán visszafogadta néhány állampolgárát, amit Ní Aoláin üdvözölt. Az ENSZ-jelentéstevő a dzsihadisták családtagjainak „törvénytelen fogva tartását” az Egyesült Államok guantanamói fogolytáborban évekig vádak nélkül raboskodók fogva tartásához hasonlította.