Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az osztrák hatóságok látszólag inkább érdekeltek abban, hogy megtalálják a menedékkérők biztonságos országokba való visszaküldésének módját, mint kiderítsék azt, hogy miért is menekültek el – fogalmazott az ENSZ genfi székhelyű emberi jogi hivatala állásfoglalásában, amelyet az APA osztrák hírügynökség idézett.

Az ENSZ-hivatal szerint a menedékkérelmek elutasításakor számos döntést látszólag személyes véleményekre, elfogult kérdésekre és előítéletekre alapozva hoztak meg osztrák tisztségviselők.

A világszervezet emberi jogi szakértői szerint a menedékkérőknek gyakran nem biztosítják a jogi segítségnyújtást, és időnként elválasztják a szülőket gyerekeiktől abban az esetben, amikor egy családtagot kiutasítanak.

„Minden bírálatot nagyon komolyan veszünk, de kancellárként nem fogom hagyni, hogy bárki is rágalmazza Ausztriát” – jelentette ki a jelentés kapcsán Sebastian Kurz kancellár.

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter elutasította a jelentést, hangoztatva: Ausztria nem fog „négy- vagy ötcsillagos kiszolgálást” biztosítani a migránsok számára.