A térségben legalább 800 ezer elűzött él menekülttáborokban, ahol nagyrészt megszűnt a víz-, áram- és az egyészségügyi vészellátás is – közölte az OHCHR egyik szóvivője Genfben.

Hirdetés

Ezrek keltek útra a táborokból a jemeni kormányerők kezén lévő, mintegy 20 kilométer távolságra lévő Márib városába a síita húszi lázadók offenzívája elől menekülve. A tartományi székhelyet azonban egyre hevesebben ágyúzzák a lázadók. Az OHCHR szerint amennyiben a jelenlegi frontvonal keletebbre tolódik, úgy már újabb százezrek fognak elmenekülni onnan. Hozzátette, mindez borzalmas humanitárius következményekkel járna.

Az OHCHR azonnali tűzszünetet sürgetett. A húszik offenzívájának célja teljes ellenőrzés alá vonni az olajban gazdag Márib tartományt. Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. A húszikat Irán támogatja, a dpa német hírügynökség szerint mintegy 200 ezer harcossal a legszámottevőbb katonai erőt alkotják az országban.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében. Az ENSZ tavaly csak mintegy 1,6 milliárd eurót tudott az ország segélyezésére összegyűjteni, bár ennek a duplájára lenne szükség.

Korábban írtuk