A szóvivő tájékoztatása szerint az eljárás megindítását az indokolta, hogy az Európai Bizottság évek óta tartó egyeztetések után sem érvényesítette maradéktalanul a vízumkölcsönösségre vonatkozó kötelezettségeket, ugyanis Washington továbbra sem teszi lehetővé Románia, Bulgária, Horvátország és Ciprus állampolgárai számára a rövidtávú, turisztikai célú vízummentes beutazást.

Hirdetés

Mint emlékeztetett, az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában ismételten felkérte az uniós bizottságot, hogy ideiglenesen függessze fel a vízummentesség alkalmazását azon országok, jelen esetben az Egyesült Államok állampolgárai esetében, amennyiben azok nem oldják fel a vízumkötelezettséget bizonyos uniós tagállamok állampolgárai számára.

A vízumkölcsönösségre vonatkozó kötelezettségek be nem tartása esetén az Európai Bizottságnak 24 hónap áll rendelkezésére, hogy jogalapot teremtsen a vízumkölcsönösség esetleges, legfeljebb 12 hónapig tartó ideiglenes felfüggesztésére. Mivel az Európai Bizottság a megállapított határidőn belül nem érvényesítette a vízumkölcsönösségre vonatkozó kötelezettségeket, az EP az európai bíróságon kíván érvényt szerezni a kötelezettség teljes körű alkalmazásának. Az uniós bizottság cselekvési határideje 2016 áprilisában járt le – tette hozzá az EP szóvivője.

Korábban írtuk